Po­lo­vi­na gra­đa­na BiH pre­življava sa 400 ma­ra­ka mje­se­čno

Srna
Po­lo­vi­na gra­đa­na BiH pre­življava sa 400 ma­ra­ka mje­se­čno

Banjalu­ka - BiH je pe­ta zemlja u Evro­pi po si­ro­maš­tvu, a sva­ki njen šes­ti gra­đa­nin je si­ro­ma­šan, odno­sno ži­vi sa pri­manjima manjim od 237 KM mje­se­čno, tvrdi pro­fe­sor banjalu­čkog Uni­ver­zi­te­ta Du­ško Vej­no­vić.

On je na­veo da sko­ro po­lo­vi­na gra­đa­na BiH ži­vi na gra­ni­ci si­ro­maš­tva, pre­življava­ju­ći sa mje­se­čnim pri­manjima od oko 416 KM.

Vej­no­vić je u Banjalu­ci, po­vo­dom 17. okto­bra - Me­đu­na­ro­dnog da­na bor­be pro­tiv si­ro­maš­tva, re­kao da pen­zi­one­ri, ali i broj­ni ra­dni­ci, go­di­na­ma pre­življava­ju na mi­ni­mal­cu, dok mla­di ma­so­vno na­pu­šta­ju zemlju.

On je re­kao da je broj dje­ce u BiH ko­ja za­vi­se od so­ci­jal­ne po­mo­ći u posljednje dvi­je go­di­ne po­ve­ćan za de­set od­sto.

Pred­sje­dnik Sin­di­ka­ta obra­zo­vanja, na­uke i kul­tu­re Re­pu­bli­ke Srpske Dra­gan Gnjatić sma­tra da je vlast du­žna da po­boljša uslo­ve ži­vo­te, da mla­di ne bi odla­zi­li i da bi ljudi mo­gli ži­vje­ti i ra­di­ti dos­to­jan­stve­no.

Uje­dinjene na­ci­je su 1993. go­di­ne us­ta­no­vi­le 17. okto­bar kao Dan bor­be pro­tiv si­ro­maš­tva. Ovo je dan sim­bo­li­čne po­sve­će­nos­ti u nas­to­janjima da bu­du is­ko­ri­jenjeni ek­stre­mno si­ro­maš­tvo i ne­je­dna­kost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana