Poljoprivrednici uputili zahtjeve institucijama BiH: Zaštita domaće proizvodnje ili ulica

A. J.
Poljoprivrednici uputili zahtjeve institucijama BiH: Zaštita domaće proizvodnje ili ulica

Banjaluka - Poljoprivredni proizvođači iz RS i FBiH zatražili su od institucija BiH hitno uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, te da će u suprotnom preduzeti radikalne mjere, poput izlaska na ulice.

Rečno je to juče u Banjaluci na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i Seljačkog saveza FBiH.

Ratari traže uvođenje prelevmana na uvoz poljoprivrednih proizvoda u stoodstotnom iznosu, sezonska ograničenja za voće i povrće, obavezno deklarisanje robe na prodajnim mjestima. Osim toga, traže i zaštitu uvoza svih kategorija svinjskog i junećeg mesa iz EU i zemalja članica CEFTA po tarifnim oznakama koje su dostavili nadležnim institucijama, te "plavi dizel" do 1. jula.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je BiH po osnovu prelevmana lani naplatila 15 miliona KM, te da bi ta sredstva bila mnogo veća kada bi ista mjera bila uvedena na sve proizvode.

- Nijedan potpisani međunarodni ugovor nam ne zabranjuje i ne ograničava uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje - poručio je Marinković.

Krajiški ratari koji su protestovali zbog neisplaćivanja podsticaja odblokirali su u petak granični prelaz Izačić poslije obećanja federalne Vlade da će im do 30. juna isplatiti obaveze iz 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana