Poljoprivredni fakultet proslavlja četvrt vijeka postojanja: Najveći ponos katedre u rukama bivših studenata

Glas Srpske
Poljoprivredni fakultet proslavlja četvrt vijeka postojanja: Najveći ponos katedre u rukama bivših studenata

Banjaluka - Profesori koji su znanje stekli na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu i usavršavali se u inostranstvu najveći su ponos ove visokoškolske ustanove koja obilježava četvrt vijeka postojanja.

Poljoprivredni fakultet u Banjaluci je prvi koji je 1992. godine osnovala Narodna skupština RS, a do sada je na ovoj ustanovi stasalo 819 diplomiranih inženjera poljoprivrede, 95 magistara i mastera i 33 doktora nauka.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić s ponosom ističe da je ovo jedan od rijetkih fakulteta na banjalučkom Univerzitetu koji se može pohvaliti vlastitim kadrom.

- Najbolje studente zaposlili smo kao asistente i poslali da znanje usavrše u Njemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama. Vratili su se i sada stečeno znanje prenose novim generacijama - istakao je Mićić i dodao da studentima na ovom fakultetu predaju 42 doktora nauka i 12 magistara. O kvalitetu kadra svjedoči i činjenica da su profesori ovog fakulteta gostujući predavači na fakultetima u Evropi. Mićić naglašava da u posljednje dvije godine slove za fakultet sa najviše objavljenih naučnih radova na SCI listi.

- Imamo sedam naučnih instituta i 18 opremljenih laboratorija. Na tri studijska programa znanja stiče oko 700 studenata prvog i 163 studenta drugog ciklusa studija - kazao je Mićić i dodao da je ključ visokog obrazovanja master studij koji stvara eksperte. Ova obrazovna ustanova među prvima u Srpskoj uvela je i doktorski studij, na koji se svake godine prijavi oko pet kandidata.

- Fakultet je značajno doprinio naučno-tehnološkom i ukupnom ekonomskom razvoju agrarnog sektora, ali i ekonomiji u cjelini. Iškolovali smo kadar, osposobili laboratorije, ali zaostajemo u praksi - naglasio je Mićić.

Prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad Gordana Rokvić kaže da im je cilj da nastave razvojni put i saradnju sa fakultetima u inostranstvu.

- Otvaranjem prema inostranstvu pokušavamo steći budžet za istraživanja jer nam domaći resursi to ne omogućavaju - rekla je Rokvićeva.

Sara Popadić iz Prnjavora jedna je od najboljih diplomaca koja će biti nagrađena povodom godišnjice fakulteta.

- Diplomirala sam u roku sa prosjekom ocjena 9,77, a ovo priznanje je kruna za sav uloženi trud i odricanja koja su pratila moje školovanje - rekla je Popadićeva.

Priznanje će dobiti i viši asistent Đurađ Hajder kao najbolji student u istoriji fakulteta.

Svečanost

Povodom 25 godina od osnivanja Poljoprivrednog fakulteta, u Banskom dvoru danas će biti održana svečana akademija.

- Za doprinos u stvaranju i razvoju fakulteta uručićemo priznanje predsjedniku RS Miloradu Dodiku, pojedincima i institucijama, ali i matičarima fakulteta - rekla je Rokvićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana