Пољопривредни факултет прославља четврт вијека постојања: Највећи понос катедре у рукама бивших студената

Глас Српске
Пољопривредни факултет прославља четврт вијека постојања: Највећи понос катедре у рукама бивших студената

Бањалука - Професори који су знање стекли на бањалучком Пољопривредном факултету и усавршавали се у иностранству највећи су понос ове високошколске установе која обиљежава четврт вијека постојања.

Пољопривредни факултет у Бањалуци је први који је 1992. године основала Народна скупштина РС, а до сада је на овој установи стасало 819 дипломираних инжењера пољопривреде, 95 магистара и мастера и 33 доктора наука.

Декан Пољопривредног факултета Никола Мићић с поносом истиче да је ово један од ријетких факултета на бањалучком Универзитету који се може похвалити властитим кадром.

- Најбоље студенте запослили смо као асистенте и послали да знање усаврше у Њемачкој, Шведској и другим земљама. Вратили су се и сада стечено знање преносе новим генерацијама - истакао је Мићић и додао да студентима на овом факултету предају 42 доктора наука и 12 магистара. О квалитету кадра свједочи и чињеница да су професори овог факултета гостујући предавачи на факултетима у Европи. Мићић наглашава да у посљедње двије године слове за факултет са највише објављених научних радова на СЦИ листи.

- Имамо седам научних института и 18 опремљених лабораторија. На три студијска програма знања стиче око 700 студената првог и 163 студента другог циклуса студија - казао је Мићић и додао да је кључ високог образовања мастер студиј који ствара експерте. Ова образовна установа међу првима у Српској увела је и докторски студиј, на који се сваке године пријави око пет кандидата.

- Факултет је значајно допринио научно-технолошком и укупном економском развоју аграрног сектора, али и економији у цјелини. Ишколовали смо кадар, оспособили лабораторије, али заостајемо у пракси - нагласио је Мићић.

Продекан за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад Гордана Роквић каже да им је циљ да наставе развојни пут и сарадњу са факултетима у иностранству.

- Отварањем према иностранству покушавамо стећи буџет за истраживања јер нам домаћи ресурси то не омогућавају - рекла је Роквићева.

Сара Попадић из Прњавора једна је од најбољих дипломаца која ће бити награђена поводом годишњице факултета.

- Дипломирала сам у року са просјеком оцјена 9,77, а ово признање је круна за сав уложени труд и одрицања која су пратила моје школовање - рекла је Попадићева.

Признање ће добити и виши асистент Ђурађ Хајдер као најбољи студент у историји факултета.

Свечаност

Поводом 25 година од оснивања Пољопривредног факултета, у Банском двору данас ће бити одржана свечана академија.

- За допринос у стварању и развоју факултета уручићемо признање предсједнику РС Милораду Додику, појединцима и институцијама, али и матичарима факултета - рекла је Роквићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана