Polisa najbolja zaštita od vremenskih neprilika

Anita Janković-Rečević
Polisa najbolja zaštita od vremenskih neprilika

Banjaluka - Svijest domaćih poljoprivrednika o značaju polise osiguranja, koja pruža sigurnost i neutrališe rizike u proizvodnji, porasla je u posljednje dvije godine, ali je i dalje na zanemarljivom nivou budući da je resorno ministarstvo lani sufinansiralo premiju osiguranja za svega 170 proizvođača.

Poljoprivrednici u RS godinama muku muče sa gubicima nastalim usljed poplava, grada, mraza i suše, a kako bi pomoglo ratarima, voćarima, povrtarima i stočarima, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS 2016. godine je uvelo subvenciju od 50 odsto za premije osiguranja primarne proizvodnje, s tim da iznos podsticaja ne može biti veći od 25.000 KM po korisniku.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se broj korisnika ove subvencije iz godine u godinu povećava, te da je na adresu Agencije za agrarna plaćanja prošle godine stiglo 178 zahtjeva za sufinansiranje premije.

- Četiri zahtjeva su odbijena, a za preostalih 174 isplaćeno je 217.750 KM. Novac je dobilo 170 korisnika jer su neki podnijeli zahtjeve i za biljnu i za stočarsku proizvodnju. Tokom 2016. bilo je odobreno 47 zahtjeva i isplaćeno 121.190 KM, dok je 2017. godine 159.843 KM isplaćeno za 132 zahtjeva - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da su pravo na premiju lani imali proizvođači u stočarskom sektoru, voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji, povrtarstvu i ratarstvu.

- Najviše zahtjeva za subvenciju se tokom prošle godine odnosilo na povrtarsko-ratarsku proizvodnju, oko 73 odsto, te stočarski sektor - 25 odsto. Najmanje zahtjeva bilo je iz voćarsko-vinogradarske proizvodnje, svega tri odsto - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su ratari mahom osiguravali usjeve duvana, merkantilne pšenice i uljane repice. Istakli su i da Pravilnik o podsticajima za ovu godinu predviđa subvencije za premiju osiguranja jer je to u interesu proizvođača.

- Želimo da podstaknemo što veći broj poljoprivrednika da osiguraju svoju proizvodnju, jer Vlada RS ne može dovoljno intervenisati kolika može biti šteta usljed raznih vremenskih nepogoda. Osiguranje proizvodnje je trend i u Evropi i svijetu, jer nijedna država, ma koliko bila jaka, ne može garantovati niti nadoknaditi ogromnu štetu koja nastane usljed prirodnih nepogoda ili nesreća - naveli su u resornom ministarstvu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da praksa osiguranja usjeva i farmi u Srpskoj nije zaživjela jer proizvođači nisu dovoljno informisani.

- U glavama poljoprivrednika ostalo je odranije da su premije veoma skupe i da nema osiguravajućih kuća koje pružaju adekvatnu zaštitu, međutim, u posljednje dvije-tri godine stvari su počele da se mijenjaju. Pojavili su se programi osiguranja koji su pristupačni i rješivi na terenu - rekao je Marinković istakavši da je potrebno edukovati proizvođače o načinima osiguranja i prednostima koje donosi.

Krave muzare na imanju porodice Usorac osigurane su u slučaju uginuća, požara i elementarnih nepogoda.

- Već tri godine u kontinuitetu osiguravamo krave i tako izbjegavamo rizik od nesrećnih slučajeva. Trošak za polisu je neznatan u odnosu na sigurnost, naročito kada ministarstvo učestvuje sa 50 odsto subvencije - istakao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

Iznos premije

Stojan Marinković kaže da je iznos premije osiguranja prihvatljiv za svakog proizvođača.

- Premija za pšenicu, za prinos od šest tona po hektaru košta između 45 i 50 KM, a kada se doda subvencija resornog ministarstva od 50 odsto, dođemo do sume od 20-25 maraka koju treba da plati proizvođač. To je i više nego prihvatljivo imajući u vidu da se sve češće javljaju vremenske nepogode koje mogu dovesti do drastičnog smanjenja prinosa - dodao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana