Полицијске станице крцате изгубљеним предметима: Јакне и бицикли мјесецима чекају заборавне власнике

Милијана Латиновић
Полицијске станице крцате изгубљеним предметима: Јакне и бицикли мјесецима чекају заборавне власнике

Бањалука - У полицијским станицама широм Републике Српске, осим изгубљених новчаника, кључева и банковних картица, често "залутају" бицикли и одјећа коју грађани најчешће забораве на улици, у аутобусу, кафићу или клубу.

Изгубљене предмете на адресу полиције углавном доносе поштени проналазачи, а неријетко и радници градске чистоће, поштари и полицајци. Потрага за заборавним власницима траје од неколико сати до неколико мјесеци, а за неке предмете никада се не утврди коме припадају.

- Проналазак власника мобилних телефона и личних докумената траје свега дан или два. Нешто тежа ситуација је са проналаском власника бицикла. Око 20 одсто пронађених бицикала депоновано је у полицијској станици и чекају власника - навели су из Полицијске управе Приједор.

Додају да предмете за које не успију пронаћи власника чувају у станици, те да они по истеку законског рока постају власништво Српске и продају их на лицитацији, или уништавају у зависности од тога о чему је ријеч.

За десет мјесеци ове године на адресу Полицијске управе Добој стигла су 64 изгубљена предмета, међу којима је највише новчаника без новца, банковних картица и одјеће.

- Идентитет власника пронађених докумената утврђује се увидом у електронску базу података, разговором са налазачем и очевицима - истакли су у добојској Полицијској управи и додали да они који су "посијали" негдје у граду документа или друге личне ствари често навраћају у полицију да се информишу да ли је оно што су изгубили пронађено.

У Министарству унутрашњих послова РС истичу да се у 80 одсто случајева изгубљене ствари врате власницима.

- Информације о пронађеним предметима за које не успијемо пронаћи власнике објављујемо на огласној табли надлежне полицијске станице. Уколико се власник не јави у предвиђеном року, пронађени предмети се депонују и чувају у складу са законом - навели су у МУП-у РС.

Социолог Ведран Француз истиче да постоје двије групе грађана, они који имају одговорност према лицима која су изгубила ствари и воде се ставом да се тако нешто може и њима десити, па пронађене предмете враћају.

- Друга група људи су они који пронађене предмете присвајају не желећи да обавијесте надлежну полицију, јер се воде паролом да уколико врате нађено неће имати никакву награду за то. С друге стране, људи слабијег имовинског стања склонији су да задрже вриједне предмете како би стекли бар неку материјалну корист - рекао је Француз.

Регистарске таблице

Из МУП-а РС истичу да је процедура враћања изгубљених регистарских таблица нешто другачија од враћања осталих предмета.

- Пронађене регистарске ознаке достављају се Одјељењу за правне и кадровске послове МУП-а на даље поступање - истакли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана