Полиција започиње контролу доласка миграната у УСК

nezavisne.com
Полиција започиње контролу доласка миграната у УСК

Бихаћ - Припадници МУП-а УСК од сутра ће проводити 24-сатну контролу свих ванредних путничких линија које из правца Сарајева воде према Бихаћу како би се под контролу ставио прилив миграната који долазе на подручје Унско санског кантона.

„Првенствено, то значи појачан рад полицијских службеника, посебно на подручју Санског Моста и Кључа, кроз које воде путеви од Сарајева према остатку Унско санског кантона. Организаторе нелегалног превоза миграната ћемо санкционисати и враћати тамо одакле су кренули. Имамо такве уставне надлежности, јер то је одлука Скупштине УСК", рекао је Хусеин Рошић, премијер УСК.

Он је додао како је у УСК формирана Оперативна група чији је задатак да координира активности и надзор над мигранстком кризом и да је чине представници власти и свих институција које су задужене за ову проблематику. Такођер, он је потврдио како су финализиране све активности око смјештања мигрантских породица с дјецом у Хотел „Седра" те да је о томе потписан уговор с власником овог хотелског комплекса, а све би се требало провести у неколико наредних дана.

Рошић је истакао како се тренутно утврђује тачан број жена и дјеце. У међувремену, како је рекао Хазим Капић, министар здравства у Влади УСК, провешће се активности дезинфекције поменутог хотелског комплекса који већ дуже вријеме није у функцији, како би се створили предуслови за боравак људи.

Када је ријеч о дугорочној локацији за мигранте, премијер Рошић је рекао да се тренутно врши завршна фаза тог процеса и да је у понедјељак сазвао састанак градоначелника и начелника градова и опћина у Унско санском кантону.

Подсјећамо, представници локалних власти у Босанском Петровцу и Босанској Крупи одбацили су било какву могућност да се на територију њихових опћина формирају мигранстки центри, а против тога су и званичници Велике Кладуше.

Рошић је истакао како је мигрантска криза узроковала огромне економске штете Унско санском кантону те готово у потпуности уништила овогодишњу туристичку сезону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана