Полиција забранила Грмечку кориду

Ведрана Кулага
Полиција забранила Грмечку кориду

Приједор - "Грмечка корида" на Међеђем брду у Санском Мосту јуче није одржана јер Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона (МУП УСК) први пут у посљедњих шест година није дало сагласност за организовање манифестације старе 242 љета.

Јаке полицијске снаге спријечиле су више стотина посјетилаца и учесника да дођу до Међеђег брда, враћајући их са више полицијских пунктова на прилазима Међеђем брду у грмечким селима Дабар, Јелашиновци и Саница.

Њих око 100 успјело је да се приближи локацији одржавања "Грмечке кориде", гдје су око једног часа спонтано протестовали против забране МУП-а за одржавање кориде.

Предсједник Удружења "Грмечка корида - Међеђе брдо 1772" Нено Добријевић рекао је да је полиција УСК показала како се уништава традиционално окупљање и свједок времена.

- "Грмечка корида" преживјела је пет царстава, али никада до данас није била забрањена - рекао је Добријевић.

Оцијенио је да је полиција УСК нанијела сама себи огромну срамоту, пославши ружну слику у свијет, те додао да је Међеђе брдо симбол снаге и вјештине и да кориду подржавају сва удружења западнокрајишких општина.

- Обећавали су нам високи функционери да ће полиција ипак дозволити одржавање кориде, поготово када се огласио Центар за уклањање мина у БиХ, да нема мина на мјесту одржавања "Грмечке кориде", а што је био наводни разлог полицијске забране - рекао је Добријевић.

"Грмечка корида" одржавана је на Међеђем брду до деведесетих година прошлог вијека, а кад се српски живаљ 1995. године иселио из Санског Моста и оформио општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, почело је њено одржавање на Поповића брду у тој малој рубној општини и у организацији општине.

Група људи издвојила се из те организације и у протеклих пет година организовала паралелне борбе бикова на старој локацији "Грмечке кориде" на подручју УСК.

Мине

У Центру за уклањање мина су казали да је Међеђе брдо, гдје се одржава "Грмечка корида", површина без утврђеног ризика на мина. Портпарол Центра Саша Обрадовић изјавио је да се непосредно уз ову локацију налазе двије површине које су ризичне због мина.

- Припремљене су за деминирање и обиљежене знаковима минске опасности, али морамо нагласити да ове површине општина Сански Мост није доставила као приоритетне за деминирање у овој години - рекао је Обрадовић Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана