Policija RS garant slobode i bezbjednosti

Svjetlana Šurlan
Policija RS garant slobode i bezbjednosti

Banjaluka - Policija Republike Srpske jedna je od najboljih bezbjednosnih agencija u regionu, a njeni pripadnici postavili su temelje slobode koju danas stanovnici RS imaju, istakli su juče zvaničnici Srpske nakon odavanja počasti stradalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

MUP RS proslavio je juče krsnu slavu Svetog arhanđela Mihaila, a služen je parastos i položeni vijenci na centralno spomen-obilježje stradalim pripadnicima MUP-a u Banjaluci.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je Policija RS značajna i nesumnjivo jedna od najboljih agencija u regionu.

- Policija ostvaruje dobre rezultate u borbi protiv svih oblika kršenja zakona, obučava se i dodatno osposobljava za borbu protiv terorizma i svih ekstremnih djelovanja. U poseban centar koji opremamo i koji će biti brzo gotov premjestićemo najvitalnije djelove MUP-a, kao što je Specijalna policija - istakao je Dodik. Dodao je da je u toku nabavka nove opreme i oružja za policiju.

- Obuka koja treba da uslijedi pokazaće da smo opredijeljeni da osposobimo policiju da bude najvažniji garant sprovođenja Ustava i zakona i čuvar bezbjednosti i stabilnosti u RS - naglasio je Dodik.

Dodao je da je zato važno da se prisjetimo svih onih koji su stradali kao pripadnici policije u momentu stvaranja RS.

- Ugradili su svoje živote u temelje slobode koju danas imamo. Ako se ne prisjećamo onoga na čemu je stvorena policija RS, onda gubimo i nju samu - naglasio je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je da je Vlada opredijeljena da stalno jača Policiju Srpske koja je sa ostalim institucijama nosilac života RS.

- Vlada je uprkos teškim i vremenima krize kontinuirano ulagala u MUP, a ako saberemo ulaganja u posljednje dvije-tri godine, kao i plan za idući period, može se reći da su to najveća ulaganja od nastanka RS. S obzirom na sve veće bezbjednosne prijetnje i globalne izazove, moramo stalno da osposobljavamo policiju da bude efikasnija, a zadovoljna sam jer je u mnogim akcijama proglašena jednom od najboljih ili najboljom agencijom u regionu - kazala je Cvijanovićeva. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da MUP svake godine slavi slavu Svetog arhanđela Mihaila.

- Od kada postoji MUP odajemo počast našim poginulim junacima koji su živote ugradili u temelje Srpske i koji su stvorili ovo što danas imamo - istakao je Lukač.

Parastosu su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Skupštine Nenad Stevandić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, poslanici u Narodnoj skupštini, ministri u Vladi, bivši ministri unutrašnjih poslova, zvaničnici policije RS, predstavnici boračke populacije i druge javne ličnosti iz političkog i društvenog života.

Slava proslavljena širom RS

Slava MUP-a proslavljena je i u drugim gradovima i opštinama Srpske. Ovim su povodom služeni parastosi i položeni vijenci na spomen-obilježja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana