Policajci traže povoljnije uslove penzionisanja

S. Đ.
Policajci traže povoljnije uslove penzionisanja

Banjaluka - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koji su bili učesnici Odbrambeno-otadžbinskog rata, tražiće od Vlade RS izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, jer ih, kako tvrde, postojeće odredbe dovode u nepovoljniji položaj od ostalih učesnika rata.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije CJB Banjaluka Miroslav Ćetojević je rekao da je na sjednici Predsjedništva ove organizacije 16. februara raspravljano o uslovima penzionisanja, koji su, kako kaže, nepravedni. Pojašnjava da policajac u penziju ide sa navršenih 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

- Tako se službenicima sa 40 godina staža u koji se uračunava i poseban ratni staž, prekida radni odnos, što znači da se penzioniše sa 36 godina osiguranja. Zbog toga ne dobijaju punu penziju, jer te četiri godine pokriva poseban staž, a penzije im se u prosjeku kreću oko 420 KM. Oni koji su upisali ratni staž odlaze u penziju četiri godine prije kolega koji nisu upisali taj staž, a koji imaju pravo na punu penziju - pojašnjava Ćetojević.

Iz Policijske uprave Banjaluka ove godine u penziju odlazi 14 službenika, a dvojica su, kako kaže Ćetojević, već najavila tužbe protiv MUP-a zbog nezakonitog rješenja o prekidu radnog odnosa odnosno nepravilnog računanja staža.

- Predložićemo Vladi da bude izmijenjen sporni član 39. Zakona o PIO, prema kojem se ne možemo odreći posebnog staža, a ako ta inicijativa ne urodi plodom, ići ćemo prema poslaničkim klubovima. Na kraju, možemo i prikupiti 3.000 potpisa za izmjenu zakona - zaključio je Ćetojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana