Полицајци траже повољније услове пензионисања

С. Ђ.
Полицајци траже повољније услове пензионисања

Бањалука - Припадници Министарства унутрашњих послова РС, који су били учесници Одбрамбено-отаџбинског рата, тражиће од Владе РС измјене Закона о пензијско-инвалидском осигурању, јер их, како тврде, постојеће одредбе доводе у неповољнији положај од осталих учесника рата.

Предсједник Скупштине Борачке организације ЦЈБ Бањалука Мирослав Ћетојевић је рекао да је на сједници Предсједништва ове организације 16. фебруара расправљано о условима пензионисања, који су, како каже, неправедни. Појашњава да полицајац у пензију иде са навршених 40 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

- Тако се службеницима са 40 година стажа у који се урачунава и посебан ратни стаж, прекида радни однос, што значи да се пензионише са 36 година осигурања. Због тога не добијају пуну пензију, јер те четири године покрива посебан стаж, а пензије им се у просјеку крећу око 420 КМ. Они који су уписали ратни стаж одлазе у пензију четири године прије колега који нису уписали тај стаж, а који имају право на пуну пензију - појашњава Ћетојевић.

Из Полицијске управе Бањалука ове године у пензију одлази 14 службеника, а двојица су, како каже Ћетојевић, већ најавила тужбе против МУП-а због незаконитог рјешења о прекиду радног односа односно неправилног рачунања стажа.

- Предложићемо Влади да буде измијењен спорни члан 39. Закона о ПИО, према којем се не можемо одрећи посебног стажа, а ако та иницијатива не уроди плодом, ићи ћемо према посланичким клубовима. На крају, можемо и прикупити 3.000 потписа за измјену закона - закључио је Ћетојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана