Policajci na konjima patroliraće Banjalukom

Policajci na konjima patroliraće Banjalukom 28.12.2017 14:29 | Nebojša Tomašević

Banjaluka - Banjaluka će uskoro postati prvi grad u BiH koji će dobiti policijsku konjičku jedinicu i tako stati rame uz rame sa svjetskim metropolama kojima se već odavno šetaju policijske patrole na konjima.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je da će ova jedinica biti operativna iduće godine i da će raspolagati sa desetak konja.

Prvi čovjek policije pojasnio je da će jedinica učestvovati u obezbjeđenju sportskih događaja, u slučajevima narušavanja reda i mira ali i u redovnim kontrolama.

- Imamo u planu da nekoliko policajaca na konjima patrolira Banjalukom, a u parku "Mladen Stojanović" uvijek će biti patrola sa po jednim ili dva konja. Namjena ove jedinice je višestruka. Vjerujemo da će biti povećana bezbjednost građana, a ujedno će predstavljati i atrakciju. Vašington ima patrolu s konjima koja stoji ispred Bijele kuće, a tako će uskoro biti i u Banjaluci - rekao je Lukač.

Policajci koji će na konjima patrolirati gradom imaće posebnu prilagođenu opremu, među kojima su i metarski pendreci. Lukač je naglasio da je osnivanje ove jedinice u toku i da su već počeli sa preuređenjem hangara u Zalužanima gdje će konji biti smješteni.

- Jedan hangar će biti pretvoren u štalu, dok će drugi služiti za trening i obuku - kazao je Lukač i istakao da će za konje biti zaduženi pripadnici Specijalne jedinice policije RS.

Lukač je naglasio da osnivanje konjičke jedinice neće puno koštati ovo ministarstvo, jer će jedan dio konja nabaviti iz ergele "Vučijak" iz Prnjavora, a jedan iz Srbije, čija žandarmerija već dugo ima jedinicu s konjima.

U policiji kažu da će se u jedinicu konjanika birati najbolji i najvještiji policajci mlađe dobi. Svi oni će morati da prođu posebnu obuku za rad sa konjima koji će takođe biti dresirani za "rad na ulici".

Prema Lukačevim riječima, ovim će biti spasena i ergela u Prnjavoru koja propada, u kojoj su životinje već ostarile, a nisu nabavljana nova grla.

Jedinice konjanika već odavno posjeduju svjetske policije, a jedna od najpoznatijih je Engleska konjica. Konjičke policijske patrole su redovne i u SAD, Švedskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Njemačkoj i Rusiji.

Osim Slovenije i Srbije, konjičke jedinice policije u regionu ima i crnogorska i hrvatska policija.

Nove uniforme

Lukač je najavio da će policajci u RS krajem januara dobiti nove uniforme koje će po kvalitetu odgovarati onima koje nosi policija u Americi.

- Riječ je o bredniranoj uniformi i trenutno u svijetu ne postoji kvalitetnija policijska uniforma. Saobraćajni policajci više neće nositi fluorescentne prsluke i imaće posebne uniforme na kojima će se vidjeti obilježja RS i policije, njihovi činovi, značke i drugi podaci  - rekao je Lukač i dodao da je bezbjednost u RS dobra i da je policija u godini na izmaku postigla dobre rezultate.

- Gotovo 40 odsto država u svojim redovima ima policijsku konjicu

- Oni se uglavnom drže zbog tradicije i atrakcije

- Konjička policija u Beogradu osnovana 1946. godine,  raspolaže sa više od 30 grla životinja i 50 policajaca

- U staroj Jugoslaviji, osim Srbije, konjičku jedinicu imala je i Ljubljana

- Konjanici prestonicom Srbije godišnje patroliraju oko 60 puta

- Dresura životinja traje najmanje četiri, a policajca jahača dvije godine

- Cijena konja kreće se od nekoliko desetina do 100.000 KM, a samo oprema za jednog konja košta oko 15.000 maraka© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica