Полицајци на коњима патролираће Бањалуком

Небојша Томашевић
Полицајци на коњима патролираће Бањалуком

Бањалука - Бањалука ће ускоро постати први град у БиХ који ће добити полицијску коњичку јединицу и тако стати раме уз раме са свјетским метрополама којима се већ одавно шетају полицијске патроле на коњима.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач најавио је да ће ова јединица бити оперативна идуће године и да ће располагати са десетак коња.

Први човјек полиције појаснио је да ће јединица учествовати у обезбјеђењу спортских догађаја, у случајевима нарушавања реда и мира али и у редовним контролама.

- Имамо у плану да неколико полицајаца на коњима патролира Бањалуком, а у парку "Младен Стојановић" увијек ће бити патрола са по једним или два коња. Намјена ове јединице је вишеструка. Вјерујемо да ће бити повећана безбједност грађана, а уједно ће представљати и атракцију. Вашингтон има патролу с коњима која стоји испред Бијеле куће, а тако ће ускоро бити и у Бањалуци - рекао је Лукач.

Полицајци који ће на коњима патролирати градом имаће посебну прилагођену опрему, међу којима су и метарски пендреци. Лукач је нагласио да је оснивање ове јединице у току и да су већ почели са преуређењем хангара у Залужанима гдје ће коњи бити смјештени.

- Један хангар ће бити претворен у шталу, док ће други служити за тренинг и обуку - казао је Лукач и истакао да ће за коње бити задужени припадници Специјалне јединице полиције РС.

Лукач је нагласио да оснивање коњичке јединице неће пуно коштати ово министарство, јер ће један дио коња набавити из ергеле "Вучијак" из Прњавора, а један из Србије, чија жандармерија већ дуго има јединицу с коњима.

У полицији кажу да ће се у јединицу коњаника бирати најбољи и највјештији полицајци млађе доби. Сви они ће морати да прођу посебну обуку за рад са коњима који ће такође бити дресирани за "рад на улици".

Према Лукачевим ријечима, овим ће бити спасена и ергела у Прњавору која пропада, у којој су животиње већ остариле, а нису набављана нова грла.

Јединице коњаника већ одавно посједују свјетске полиције, а једна од најпознатијих је Енглеска коњица. Коњичке полицијске патроле су редовне и у САД, Шведској, Словачкој, Словенији, Србији, Мађарској, Њемачкој и Русији.

Осим Словеније и Србије, коњичке јединице полиције у региону има и црногорска и хрватска полиција.

Нове униформе

Лукач је најавио да ће полицајци у РС крајем јануара добити нове униформе које ће по квалитету одговарати онима које носи полиција у Америци.

- Ријеч је о бреднираној униформи и тренутно у свијету не постоји квалитетнија полицијска униформа. Саобраћајни полицајци више неће носити флуоресцентне прслуке и имаће посебне униформе на којима ће се видјети обиљежја РС и полиције, њихови чинови, значке и други подаци  - рекао је Лукач и додао да је безбједност у РС добра и да је полиција у години на измаку постигла добре резултате.

- Готово 40 одсто држава у својим редовима има полицијску коњицу

- Они се углавном држе због традиције и атракције

- Коњичка полиција у Београду основана 1946. године,  располаже са више од 30 грла животиња и 50 полицајаца

- У старој Југославији, осим Србије, коњичку јединицу имала је и Љубљана

- Коњаници престоницом Србије годишње патролирају око 60 пута

- Дресура животиња траје најмање четири, а полицајца јахача двије године

- Цијена коња креће се од неколико десетина до 100.000 КМ, а само опрема за једног коња кошта око 15.000 марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана