Policajac iz Teslića odvratio mladića od skoka u smrt

Nevena Bunić
Policajac iz Teslića odvratio mladića od skoka u smrt

Teslić - Birao sam riječi kojima sam se obraćao mladiću, jer nisam želio da ga iznerviram. Vidio sam da se radi o usamljenoj osobi kojoj je potrebna pomoć i topla ljudska riječ.

Rekao je to pomoćnik komandira u Policijskoj stanici Teslić Slavomir Klječanin (56) koji je u ponedjeljak predveče odvratio B. Ć. (23) od namjere da skoči sa trećeg sprata neizgrađene zgrade u ulici Petra Prvog Karađorđevića u Tesliću.

Nesrećni mladić je sjeo na ivicu na samom vrhu neizgrađene zgrade u svom komšiluku. Na visini od 12 metara uočili su ga prolaznici koji su pozvali policiju, a ubrzo su stigli i ekipa Hitne pomoći i vatrogasci. U blizini zgrade su se okupili porodica, komšije i poznanici nesrećnog B. Ć. Na lice mjesta je došao i Klječanin, koji je ujedno i pregovarač u pregovaračkom timu MUP-a RS.

On je za “Glas Srpske” ispričao da je, prije nego što se obratio mladiću, morao sve da sazna o njemu.

 - Predstavio sam mu se i rekao zašto sam tu. U razgovoru sam uspio da saznam razlog njegovog poteza. Uspio sam da ga privolim da pričamo licem u lice i popeo se do njega - počeo je priču Klječanin.

Nakon što se popeo na vrh zgrade, Klječanin je i dalje bio na distanci od nesrećnog mladića. Nije mu prilazio, već je bio udaljen nekoliko metara.

- U svakom momentu bio sam spreman da ga uhvatim i tako spriječim da skoči. On je na početku razgovora bio vidno uznemiren, pa sam nastojao da ga primirim kako bismo uspostavili neformalniji kontakt. Bilo je tu uvreda i psovki na račun policije, ali na to nisam obraćao pažnju. Najvažnije je da sam uspio da ga nagovorim da odustane od namjere da skoči. Sišli smo zajedno nakon tri časa razgovora - ispričao je Klječanin i naveo da je mladić odmah prebačen u teslićki Dom zdravlja.

Nakon ovog hrabrog čina pohvale za Klječanina stižu sa svih strana. On je kazao da mu je iskustvo u pregovaranju u sličnim situacijama pomoglo da i ovaj put uspješno odradi svoj posao i spase život.

- Ovo je drugi slučaj u kojem sam morao da odvraćam samoubice od strašne namjere. Posljednji put sam pregovarao sa mladićem koji je želio da skoči sa krošnje drveta u samom centru Teslića prije dvije godine, a pregovori su tada trajali 21 čas. Tada su sa mnom bile i kolege iz Doboja i Banjaluke - kazao je Klječanin.

Težak život

Prema nezvaničnim informacijama, nesrećni mladić je želio da se ubije zbog teškog života i porodičnih problema. On, kako saznajemo, živi u siromaštvu, u višečlanoj porodici, a navodno su svađe svakodnevica u njegovom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana