Пола милиона грађана РС живи на б. б. адреси

nezavisne.com
Пола милиона грађана РС живи на б. б. адреси

Бањалука, Приједор, Добој - У Републици Српској 487.722 грађана има адресу без кућног броја, подаци су Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА).

Према попису становништва, у РС живи 1.170.342 становника, што значи да скоро сваки други живи на б. б. адреси, а крајем 2015. године око 40 одсто грађана РС било је пријављено на адресе без кућног броја.

Највеће проблеме по том питању имају становници градова Приједор, у којем кућни број нема 45.161, Добој  41.349 и Бањалука са 34.157 на адреси б. б. Ова три града заједно имају 120.667 евидентираних б. б. адреса.

Слиједе их Лакташи са 27.560, Градишка са 25.602, те Зворник у којем на б. б. адреси живи 22.772 становника.

У насељу Шушњари, код Лакташа, не постоје ни називи улица, што посебно прави проблеме мјештанима.

"Често се дешава да ми на врата покуцају непознати људи који траже неког мог комшију или моји гости, који долазе први пут, изгубе доста времена док ме нађу", каже мјештанка Шушњара.

Додаје да је срећа што их поштар, који већ дуго времена разноси пошту у том насељу, познаје па им пошта, а посебно рачуни или други важни документи, не лутају и не изгубе се као што се дешава у неким њиховим сусједним насељима у којима такође нема ни назива улица.

Елвира Аџикић, портпарол ИДДЕЕА, казала је да укупно на територији РС постоји 10.260 назива улица који су евидентирани у шифрарнику административних јединица и улица, а које су доставили надлежни органи.

"У Приједору 30 година није био успостављен адресни регистар, због чега у великом броју сеоских насеља уопште није успостављен улични систем", потврдили су у Градској управи Приједор.

Додали су да од 2017. године постоји адресни регистар и да су тек сада званично почели са снимањем терена.

"Немамо никакве податке одраније са снимљеним тереном и највише  због тога не можемо одредити кућне бројеве. Планирано је да Завод за изградњу града од прољећа почне снимати терен, чиме ће бити ријешен овај  проблем", казали су у Градској управи Приједор.

Овај недостатак највише је изражен у сеоским насељима у Приједору, гдје су раније били додјељивани кућни бројеви по насељеном мјесту, а у међувремену су изграђени нови објекти, који сада треба да буду евидентирати како би им се додијелили нови бројеви и како би био успостављен улични систем.

Град Добој је прије три године ушао у фазу израде регистра улица и бројева у оквиру којег је до сада додијељено 27.000 бројева.

"Велики број стамбених јединица је пописан прије три године. Тада је урађен и главни дио посла", казали су у  Градској управи Добој.

До средине 2019. године све локалне заједнице у РС требало би да успоставе нове ажурне локалне адресне регистре, односно до тада би у потпуности требало да буде успостављен централни адресни регистар који ће водити Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП).  

Централни адресни регистар, као збир свих адресних регистара локалних заједница, када буде потпуно успостављен, биће доступан јавности на Геопорталу РУГИП-а.

"Овај регистар даје могућност локалним заједницама да брзо и ефикасно одреде све адресе. На тај начин више неће бити адреса с кућним ознакама б. б., које према законским одредбама и не би требало да постоје, а због чега је нови начин евидентирања адреса од огромног значаја за лоцирање грађана и њихове имовине, њихову безбједност, квалитет њиховог живота и остваривање свих права грађана", рекла је Мариана Шарчевић, портпарол РУГИП-а.

Нови адресни регистар олакшаће процедуре пријаве и одјаве пребивалишта, доставу поште, интервенције хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других. Надлежним службама биће лакше реаговати у ванредним ситуацијама и ситуацијама елементарних непогода, али и радити различита истраживања, пописе, социјалне карте и слично.

У граду Бањалука више неће бити адреса с кућним ознакама б. б. захваљујући Споразуму о успостављању новог дигитализованог адресног регистра за подручје града, који је потписан у јулу прошле године између РУГИП-а и Градске управе Бањалука.

Адресни регистар

Успостављање нових адресних регистара у локалним заједницама у РС и централног адресног регистра који ће водити РУГИП финансира се из донаторских средстава Шведске.

Захваљујући тим средствима, локалне заједнице неће имати никаквих додатних трошкова за успостављање и одржавање адресних регистара.

Локалне заједнице с највише адреса без кућног броја

  • Приједор - 45.161
  • Добој - 41.349
  • Бањалука - 34.157
  • Лакташи - 27.560
  • Градишка - 25.602
  • Зворник - 22.772
  • Прњавор - 5.673
  • Братунац - 4.053
  • Козарска Дубица - 13.987
  • Котор Варош - 13.354

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана