Покровитељ изградње спомен-обиљежја страдалој дјеци предсједник Републике Српске

Срна
Покровитељ изградње спомен-обиљежја страдалој дјеци предсједник Републике Српске

Источно Сарајево - Покровитељ изградње спомен-обиљежја дјеци Српског Сарајева страдалој у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату биће предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавила је вечерас у Источном Новом Сарајеву директор Основне школе "Свети Сава" Данијела Мрда.

"Спомен-обиљежје за које је идејно рјешење урадио академски сликар Борко Мочевић бити постављено у дворишту Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву", рекла је Мрда обраћајући се на академији "Дјецу вам нећу опростити", којом се завршава манифестација "Дани сјећања" посвећена страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Она је навела да је Основна школа "Свети Сава" заједно са удружењима проистеклим из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата покренула иницијативу за изградњу спомен-обиљежја у дворишту школе, јер ће на тај начин наша дјеца трајно његовати успомену на своје страдале вршњаке.

Мрда је подсјетила да је ова школа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату изгубила шест ученика, а да су синоним страдања дјеце Наташа Учур и Милица Лаловић, које су 11. марта 1995. године убијене за вријеме примирја снајперским хицем у главу.

"Осим њих најмлађе дијете које је страдало било је тек уписано у први разред, док је најстарије снајперским хицем убијено дан прије него што је подигло свједочанство о завршеној основној школи", навела је Мрда.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић рекао је да је веома важно сјећати се свих жртава, а посебно дјеце као осјетљиве категорије која је кроз цијели 20. вијек преживљавала разне облике страдања и тортуре.

"Морамо да знамо шта нам се десило у прошлости, јер постоји позната чињеница да онај ко контролише прошлост, контролише и садашњост, и пројектује будућност генерацијама које долазе", истакао је Којић и додао да су се неки злочини понављали на истим мјестима на потпуно идентичан начин.

Он је нагласио да се жртава не треба сјећати само три дана у току године, већ да се оваквим и сличним манифестацијама жели послати порука да се жртава треба сјећати сваки дан, јер ће се на тај начин сачувати и Република Српска.

"Ми са овим данима нисмо хтјели и не желимо да пошаљемо било какву ратнохушкачку поруку или поруку мржње, већ напротив, желимо да се сјећамо наших жртава, наше дјеце и да их памтимо и никада не заборавимо и то је главна порука жДана сјећањаж", рекао је Којић.

На вечерашњој академији у препуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево наступио је хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, а представили су се и књижевници Горан Врачар и Жељко Пржуљ.

Публика је имала прилику и да погледа документарни филм "Мирјана" из 2005. године аутора Сњежана Лаловића, новинара РТРС-а.

Академији су присуствовали предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, те бројни представници политичког, културног и вјерског живота града.

У зворничком Дому омладине вечерас је у оквиру "Дана сјећања" приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи" аутора Милета Савића у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом и Домом омладине Зворник.

О страдању српске дјеце у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату синоћ је у Бијељини свједочио хирург Миодраг Лазић чије је искуство о 1.200 ратних дана од Книна до сарајевског ратишта документовано у филму и књизи "Дјеца у рату - дневник ратног хирурга".

Организатор "Дана сјећања" је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а вечерашњи догађај организован је у сарадњи са Основном школом "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана