Poklonjene petice krase đačke knjižice

Milijana Latinović
Poklonjene petice krase đačke knjižice

Banjaluka - Skoro polovina osnovaca u Republici Srpskoj okitila se peticama na kraju prošle školske godine, ali prosvjetari upozoravaju da ocjene ne oslikavaju stvarno znanje đaka i da su mnoge poklonjene radi lakšeg upisa u srednju školu.

Analiza uspjeha učenika osnovnih i srednjih škola na kraju školske 2016/2017. godine, koju je uradio Republički pedagoški zavod, pokazala je da je  odličan uspjeh u osnovnim školama postiglo 46,4 odsto đaka, dok je 29,4 odsto učenika imalo vrlo dobar uspjeh.

Direktor Zavoda Predrag Damjanović kaže da je u školama i dalje prisutan tradicionalni način ocjenjivanja, koji je uglavnom usmjeren na zaključnu ocjenu, te da stvarno znanje đaka ne odgovara uvijek zaključenoj ocjeni.

- Od 2013. godine vršimo eksternu provjeru postignuća učenika devetih razreda iz matematike i srpskog jezika. Uočena je velika razlika između rezultata te provjere i zaključenih ocjena, koje su bile mnogo veće - rekao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da je zakonska odredba da je osnovno obrazovanje obavezno, zloupotrijebljena jer su rijetki osnovci koji ponavljaju razred.

- Visoke ocjene su jedini parametar za upis u srednju školu, tako da su nastavnici stalno izloženi pritisku roditelja da gotovo sva djeca moraju biti odlična i imati petice, a sve to na kraju ide na štetu djece jer je upitno njihovo znanje - rekao je Popržen.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Stevica Džogazović kaže da je na području Prijedora 75 osnovaca lani bilo na popravnom ispitu.

- Kod učenika devetih razreda je posebno izražena borba za ocjenu, a koliko je stvarno znanje to je upitno. Trebalo bi ponovo uvesti prijemni ispit prilikom upisa u srednju školu jer bi tada imali objektivniju sliku znanja učenika -  rekao je Džogazović.

Analiza Republičkog Pedagoškog zavoda  pokazala je da je među srednjoškolcima najviše onih sa dobrim uspjehom. Najviše odlikaša na kraju školske godine bilo je u gimnazijama, i to 35 odsto. Zaključne petice u srednjim stručnim i tehničkim školama imalo je oko 20 odsto đaka. Najmanje odlikaša, 4,5 odsto, imaju srednje stručne škole trećeg stepena.

Među srednjoškolcima na području Doboja najbolji uspjeh imaju učenici koji pohađaju medicinsku školu.

- Već u prvom tromjesečju smo imali dopunsku nastavu iz matematike, koju pohađaju i učenici koji su u osnovnoj imali četvorke i petice - rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Doboja Spasoje Vasiljević i dodao da će uvođenje male mature sigurno biti dobar parametar za upis u srednju školu.

Savremeni pristup

Predrag Damjanović kaže da nastavnici treba što prije da se okrenu savremenom načinu ocjenjivanja đaka i da se pozabave pitanjem kako učenici uče.

- Savremeni pristup ocjenjivanja podrazumijeva planiranje, praćenje toka nastave i učenja, registrovanje podatka o napredovanju učenika, saopštavanje povratnih informacija učenicima i roditeljima i vrednovanje realizovane nastave - istakao je Damjanović.

Uspjeh učenika u školskoj 2016/17. godini (u procentima)

Osnovci

46,4 odličan

29,4 vrlodobar

21,4 dobar

2,3 dovoljan

0,26 nedovoljnih

Gimnazije

35 odličan

38,7 vrlodobar

22,7 dobar

2,7 dovoljan

0,3 nedovoljan

Srednjoškolci (stručne i tehničke škole, četvrti stepen)

20,4 odličan

33,6 vrlodobar

35,6 dobar

8,9 dovoljan

1,2 nedovoljan

Srednjoškolci (stručne škole, treći stepen)

4,5 odličan

19,1 vrlodobar

54,7 dobar

19,1 dovoljan

2,38 nedovoljan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana