Поклоњене петице красе ђачке књижице

Милијана Латиновић
Поклоњене петице красе ђачке књижице

Бањалука - Скоро половина основаца у Републици Српској окитила се петицама на крају прошле школске године, али просвјетари упозоравају да оцјене не осликавају стварно знање ђака и да су многе поклоњене ради лакшег уписа у средњу школу.

Анализа успјеха ученика основних и средњих школа на крају школске 2016/2017. године, коју је урадио Републички педагошки завод, показала је да је  одличан успјех у основним школама постигло 46,4 одсто ђака, док је 29,4 одсто ученика имало врло добар успјех.

Директор Завода Предраг Дамјановић каже да је у школама и даље присутан традиционални начин оцјењивања, који је углавном усмјерен на закључну оцјену, те да стварно знање ђака не одговара увијек закљученој оцјени.

- Од 2013. године вршимо екстерну провјеру постигнућа ученика деветих разреда из математике и српског језика. Уочена је велика разлика између резултата те провјере и закључених оцјена, које су биле много веће - рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да је законска одредба да је основно образовање обавезно, злоупотријебљена јер су ријетки основци који понављају разред.

- Високе оцјене су једини параметар за упис у средњу школу, тако да су наставници стално изложени притиску родитеља да готово сва дјеца морају бити одлична и имати петице, а све то на крају иде на штету дјеце јер је упитно њихово знање - рекао је Попржен.

Предсједник Актива директора основних школа приједорске регије Стевица Џогазовић каже да је на подручју Приједора 75 основаца лани било на поправном испиту.

- Код ученика деветих разреда је посебно изражена борба за оцјену, а колико је стварно знање то је упитно. Требало би поново увести пријемни испит приликом уписа у средњу школу јер би тада имали објективнију слику знања ученика -  рекао је Џогазовић.

Анализа Републичког Педагошког завода  показала је да је међу средњошколцима највише оних са добрим успјехом. Највише одликаша на крају школске године било је у гимназијама, и то 35 одсто. Закључне петице у средњим стручним и техничким школама имало је око 20 одсто ђака. Најмање одликаша, 4,5 одсто, имају средње стручне школе трећег степена.

Међу средњошколцима на подручју Добоја најбољи успјех имају ученици који похађају медицинску школу.

- Већ у првом тромјесечју смо имали допунску наставу из математике, коју похађају и ученици који су у основној имали четворке и петице - рекао је предсједник Актива директора средњих школа на подручју Добоја Спасоје Васиљевић и додао да ће увођење мале матуре сигурно бити добар параметар за упис у средњу школу.

Савремени приступ

Предраг Дамјановић каже да наставници треба што прије да се окрену савременом начину оцјењивања ђака и да се позабаве питањем како ученици уче.

- Савремени приступ оцјењивања подразумијева планирање, праћење тока наставе и учења, регистровање податка о напредовању ученика, саопштавање повратних информација ученицима и родитељима и вредновање реализоване наставе - истакао је Дамјановић.

Успјех ученика у школској 2016/17. години (у процентима)

Основци

46,4 одличан

29,4 врлодобар

21,4 добар

2,3 довољан

0,26 недовољних

Гимназије

35 одличан

38,7 врлодобар

22,7 добар

2,7 довољан

0,3 недовољан

Средњошколци (стручне и техничке школе, четврти степен)

20,4 одличан

33,6 врлодобар

35,6 добар

8,9 довољан

1,2 недовољан

Средњошколци (стручне школе, трећи степен)

4,5 одличан

19,1 врлодобар

54,7 добар

19,1 довољан

2,38 недовољан

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана