Pojeftinjuje registracija vozila

Anita Janković-Rečević
Pojeftinjuje registracija vozila

Banjaluka - Vlasnici automobila u RS ubuduće će registraciju vozila plaćati u prosjeku od 30 do 40 KM manje, jer je Agencija za osiguranje RS juče donijela odluku da cijenu premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila umanji za deset odsto.

Odluku o umanjenju zajedničke tarife premija donio je Upravni odbor Agencije za osiguranje, na prijedlog njenog direktora Slavena Dujakovića, nakon analiza stručnih službi koje su pokazale da su stvorene sve tehničke i druge pretpostavke za tu mjeru. U agenciji ističu da ovim činom djeluju u interesu građana i privrednih subjekata u RS, jer će umanjenje cijena premije u auto-osiguranju za posljedicu imati smanjenje njihovih obaveza pri registraciji vozila.

- Vlasnici automobila će ubuduće za registraciju u prosjeku izdvajati 30-40 maraka manje i ova odluka će građanstvu uštedjeti oko 16 miliona maraka - rekao je Dujaković. Istakao je da je odluka o pojeftinjenju donesena iz više razloga.

- Tarifa premije u BiH nije mijenjana već 20 godina, a dovoljnost premije u RS je velika. Jedan od razloga je i taj što sve zemlje u okruženju imaju jeftiniju polisu osiguranja nego mi u Srpskoj. Kod nas prosječna polisa iznosi 120 evra, a u regionu između 70 i 90 evra - rekao je Dujaković.

Istakao je da će ta odluka urediti i tržište osiguranja kad su u pitanju vantarifni popusti, ali i da je korak prije liberalizacije cijena premije u auto-osiguranju.

- Osiguravajuća društva želimo pripremiti na niže cijene premije da ne bi došlo do kraha tržišta osiguranja nakon uvođenja liberalizacije. Iz tog razloga tarifu ćemo smanjiti i sljedeće godine, kao i 2020 - rekao je Dujaković i objasnio da bi, bez te odluke, osiguravajuće kuće nakon što liberalizacija bude uvedena morale tarifne premije naglo umanjiti za oko 40 odsto, što bi neminovno dovelo do gašenja nekih društva, kao što se desilo u Hrvatskoj kada je oko 1.000 radnika ostalo bez posla. Dujaković je precizirao da RS bilježi rast tržišta osiguranja za deset odsto, tako da smanjenje premije osiguravajuća društva neće ni osjetiti. Dodao je da će odluka o smanjenju cijena, koja je već poslata na adresu “Službenog glasnika RS”, stupiti na snagu osam dana nakon objavljivanja.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić je istakao da će zbog ove odluke industrija osiguranja na nivou Srpske ostvariti oko 16 miliona KM manje prihoda, ali i da će smanjiti prostor za nelegalne popuste.

- Nadam se da to neće ugroziti industriju osiguranja, jer će smanjenje tarifa automatski značiti deset odsto manje prihode osiguravajućim društvima, koja će morati povesti više računa o svojim troškovima. Ova odluka agencije će doprinijeti smanjenju nelegalnih popusta, što je dobro, jer se s nelojalnom konkurencijom borimo godinama - rekao je Durmić i dodao da će jeftinije tarife mnogo značiti pravnim licima koja imaju kamione i autobuse, jer će pojeftinjenje po jednoj polisi biti i veće od 100 maraka.

Niža cijena registracije obradovala je vozače, a Banjalučanina Dragana Ć. posebno raduje to što se nova pojeftinjenja mogu očekivati već od sljedeće godine.

- Drago mi je da neko misli i na nas vozače, naročito sada kada su cijene goriva otišle u nebo. Dobro je da bar nešto pojeftini. Jeste da je registracija jednom godišnje, ali 40 maraka manje će značiti. Bilo bi dobro da i država smanji dio nameta pri registraciji vozila - rekao je on.

Novi cjenovnik premija za osiguranje od odgovornosti za putnička vozila (u KM)

kW                              premija u  100 odsto iznosu   

do 22                             256,25                

22-33                           306,15                       

33-44                            356,40                       

44-55                            406,65                         

55-66                            456,55                      

66-84                             523,55                       

84-110                           623,70                       

iznad 110                      740,60   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana