Pojedine škole odškrinule vrata za kineski jezik

M. L.
Pojedine škole odškrinule vrata za kineski jezik

Banjaluka - Mišljenja učenika u vezi sa izučavanjem kineskog jezika u Republici Srpskoj i dalju su podijeljena, a u koliko škola će biti uveden ovaj predmet odlučiće Ministarstvo prosvjete i kulture RS nakon što završi analizu ankete sprovedene u školama.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Banjaluci Miroslav Popržen kaže da je neznatan broj đaka pokazao interesovanje za učenje ovog jezika.

- Anketa je stigla na kraju prošle školske godine, ostalo je mnogo nedoumica, na primjer kako bi se jezik izučavao, ko bi radio s djecom, tako da velikog interesovanja i nema - rekao je Popržen.

Predsjednik aktiva direktora osnovnih škola u prijedorskoj regiji Stevica Džogazović rekao je da očekuje da će Osnovna škola "Dositej Obradović" u kojoj radi biti jedna od onih koje će uvesti kineski jezik.

- Interesa među djecom ima, a njih 37 je izrazilo želju da uče kineski jezik - rekao je Džogazović.  

Osnovci sa područja Bijeljine nisu izrazili želju da uče kineski jezik.

- Djeci je taj jezik potpuno nepoznat i rijetko se susreću s njim, a smatraju ga i teškim za učenje - rekla je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Milica Perković.

Zainteresovanih za izučavanje kineskog jezika nema ni među srednjoškolcima u četiri srednje tehničke škole na području Doboja.

Iz Ministarstva ističu da je u toku analiza podataka o zainteresovanosti učenika za izučavanje kineskog jezika, te da će po njenom završetku razgovarati sa kineskom stranom o uvođenju ovog jezika u škole u kojima za to postoji najveće interesovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana