Pojas i sjedalice pišu kazne

Srna
Pojas i sjedalice pišu kazne

Banjaluka - Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, u okviru republičke akcije “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”, evidentirali su 15.207 prekršaja.

Od tog broja 9.500 prekršaja ili 62,48 odsto bili su u vezi sa predmetom akcije.

- Zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa sankcionisano je 6.192 učesnika u saobraćaju - saopštili su iz MUP-a i dodali da je zbog neposjedovanja i nekorišćenja sigurnosne sjedalice za djecu, odnosno posebnog podmetača, napisana 2.361 kazna, dok su 52 vozača kažnjena zbog prevoženja djece mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu vozila.

U akciji je zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje sankcionisano 895 učesnika.

- Poređenjem broja evidentiranih prekršaja zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa na prednjem i zadnjem sjedištu i ukupnog broja kontrolisanih učesnika u saobraćaju, može se zaključiti da svaki četvrti učesnik u saobraćaju nije koristio pojas - navodi se u saopštenju. Dodaje se da je evidentno da se u svakom desetom vozilu ne koristi sjedalica za djecu, odnosno posebni podmetač, te da svaki deseti vozač nepropisno koristi mobilni telefon prilikom upravljanja vozilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana