Појачаним контролама штите потрошаче

Анита Јанковић-Речевић
Појачаним контролама штите потрошаче

Требиње - Републички и градски инспектори у Требињу у наредном периоду спроводиће заједничке контроле с циљем повећања безбједности и заштите потрошача, нарочито дјеце, а акценат ће бити на контроли вртића, играоница, здравствених установа и ресторана.

Договорено је ово на јучерашњем састанку вршиоца дужности директора Инспектората РС Данијеле Батар и градоначелника Требиња Мирка Ћурића који су разговарали о актуелним питањима из области инспекцијског надзора и могућностима јаче сарадње.

- Договорили смо се да у наредном периоду републички и градски инспектори организују заједничке контроле са акцентом на објектима у којима бораве дјеца, али и објектима у којима се пружају здравствене услуге, прометује и услужује храна - рекла је Батарева.

Иако надлежне инспекције, како републичка, тако и градска, свакодневно врше надзор како би обезбиједиле поштовање закона, на састанку је препозната потреба да буде интензивиран надзор у наведеним објектима.

- Рад републичких инспектора биће организован по принципу ротирања, те субјекти који послују на подручју Требиња могу очекивати инспекторе из других подручних одјељења Инспектората РС - додала је Батарева.

На састанку који је одржан у Требињу је истакнуто да ће субјекти за које се утврди да нелегално обављају дјелатност, без регистрације, адекватног простора, опреме и кадрова, бити најстроже санкционисани због угрожавања безбједности корисника и јавног интереса, те ће против њих бити предузете све законом расположиве мјере, укључујући и кривичне санкције. Једно од значајнијих питања које је разматрано на састанку било је и јачање функционалне повезаности републичке и градске инспекције, с обзиром на дуални систем инспекцијског надзора у Српској.

- Циљ овог приступа је изградња ефикасније мреже инспектора, увођење јединственог система и методологија поступања, већи степен координације републичких и градских инспектора ради лакшег управљања и организације рада, уз смањење инспекцијског оптерећења привредних субјеката - истакла је Батарева.

Привредни амбијент

Данијела Батар и Мирко Ћурић су разматрали на који начин инспекцијски органи својим дјеловањем могу допринијети унапређењу привредног амбијента и заштити послодаваца који послују легално.

Наведено је да је неопходно сузбити злоупотребе од стране несавјесних појединаца који представљају нелојалну конкуренцију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана