Podsticaji za ovčarsku proizvodnju povećani na 800.000 KM

Podsticaji za ovčarsku proizvodnju povećani na 800.000 KM 04.03.2018 12:32 | Srna

Novi Grad - Novim pravilnikom o podsticajima koji je u formi nacrta za ovu godinu predviđeno je povećanje podsticaja za ovčarsku proizvodnju sa 750.000 KM na 800.000 KM, rekao je Srni rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

On kaže da je resorno ministarstvo ubrzalo isplatu podsticaja za ovčarsku proizvodnju, uzimajući u obzir da su ovčarima bile potrebne dodatne količine sijena i druge stočne hrane kako bi prehranili stada.


"Ovčarima je isplaćeno 750.000 KM podsticaja kako bi imali sredstva za kupovinu hrane za ovce", rekao je Egić.

On ističe da su ovčari imali najviše problema zbog snježnih padavina, jer nisu bili spremni za zimu.

Egić kaže da ovce u periodu dok je na livadama bio snježni pokrivač nisu mogle naći hranu u prirodi i da su zbog toga ovčarima bile potrebne dodatne količine sijena i druge stočne hrane.

Kad su u pitanju strna žita, Egić kaže da niske temperature u proteklom periodu nisu mogle naštetitu usjevima.

"Snijeg obično služi kao toplotni izoltaor, međutim u ovom slučaju, nakon topljenja više će koristiti za akumulaciju vlage jer nije bilo ekstremno niskih tempertura koje mogu negativno uticati na biljke", rekao je Egić.

On je preporučio proizvođačima da sa topljenjem snijega obilaze parcele i reaguju u slučaju pojave bolesti.

Osim toga, nakon topljenja snijega, čim to bude moguće treba da obave prvu prihranu usjeva.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica