Podsticaji ublažavaju štetu u malinjacima

Anita Janković-Rečević
Podsticaji ublažavaju štetu u malinjacima

Banjaluka - Domaćim proizvođačima malina posljednje dvije godine ništa ne ide naruku, a posljedice niske otkupne cijene i loših vremenskih uslova ove sezone donekle će ublažiti mjere resornog ministarstva, koje proizvodnju ovog voća podržava kroz podsticaje i kapitalna ulaganja.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da stalno prate stanje u sektoru malinarstva te da preduzimaju niz mjera u okviru svojih nadležnosti kako bi proizvođači ovog voća ostvarili što bolje rezultate.

- Osnovni cilj naših mjera odnosi se na povećanje obima, nivoa produktivnosti i konkurentnosti domaće proizvodnje. To nastojimo da ostvarimo kroz unapređenje uslova za zasnivanje proizvodnje i troškovno rasterećenje, zatim kroz investiranje u povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obezbjeđenje uslova za ugovaranje, otkup i preradu domaćih proizvoda - rekao je portparol ministarstva Aleksandar Macanović.

Dodao je da ministarstvo proizvodnju malina podržava kroz isplatu premije za proizvedeno i prodato voće koja ove godine iznosi do 0,40, a lani je bila 0,12 KM po kilogramu.

- Kroz kapitalne investicije dajemo podršku za podizanje višegodišnjih zasada, izgradnju sistema za navodnjavanje, investicije u preradu i skladišćenje poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu, kao i nabavku poljoprivredne mehanizacije - naveo je Macanović.

- Završetkom projekta navodnjavanja u Bratuncu, u koji smo uložili više od devet milion KM, u toj opštini očekujemo povećanje prinosa i kvaliteta malina do 50 odsto - rekao je Macanović. On naglašava da resorno ministarstvo ni na koji način ne može uticati na otkupnu cijenu malina, koja se baš kao i goriva, pšenice i druge robe, formira na slobodnom tržištu. Proizvođači ističu da je berba ranih sorti malina završena, te da već polako beru plodove jesenjih sorti, naglašavajući da su ih nerentabilna cijena i kiša ove godine doveli do ivice ambisa.

-  Prinosi su lošiji nego lani, kao i kvalitet, jer je zbog kiše dosta voća strunulo. Iako još ne znamo kolika će biti otkupna cijena, spekuliše se da neće preći 1.50 KM, što je opet lošije nego lani, tako da je ova sezona katastrofalna - rekao je predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić.

Takvo stanje, prema njegovim riječima, dovodi do propadanja velikih površina pod zasadima ovog crvenog voća, navodeći da je sve više proizvođača koji odustaju od proizvodnje.

  • Sve ispod dvije marke je nerentabilna cijena, koja nije dobra za proizvođače. Mjere resornog ministarstva će nam  pomoći, ali stanje je toliko loše da nas podsticaji neće mnogo spasiti - kategoričan je Alempić. 

Hladnjače

U Savezu proizvođača jagodičastog voća BiH ističu da malinarima glavobolju zadaju i smanjeni rashladni kapaciteti, zbog čega dnevno propadaju tone malina.

- Pojedini hladnjačari su odustali od ovogodišnjeg otkupa malina, što je znatno smanjilo raspoložive rashladne kapacitete i tako dodatno otežalo situaciju - rekli su savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana