Подстицаји ублажавају штету у малињацима

Анита Јанковић-Речевић
Подстицаји ублажавају штету у малињацима

Бањалука - Домаћим произвођачима малина посљедње двије године ништа не иде наруку, а посљедице ниске откупне цијене и лоших временских услова ове сезоне донекле ће ублажити мјере ресорног министарства, које производњу овог воћа подржава кроз подстицаје и капитална улагања.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да стално прате стање у сектору малинарства те да предузимају низ мјера у оквиру својих надлежности како би произвођачи овог воћа остварили што боље резултате.

- Основни циљ наших мјера односи се на повећање обима, нивоа продуктивности и конкурентности домаће производње. То настојимо да остваримо кроз унапређење услова за заснивање производње и трошковно растерећење, затим кроз инвестирање у повећање обима и квалитета производа, обезбјеђење услова за уговарање, откуп и прераду домаћих производа - рекао је портпарол министарства Александар Мацановић.

Додао је да министарство производњу малина подржава кроз исплату премије за произведено и продато воће која ове године износи до 0,40, а лани је била 0,12 КМ по килограму.

- Кроз капиталне инвестиције дајемо подршку за подизање вишегодишњих засада, изградњу система за наводњавање, инвестиције у прераду и складишћење пољопривредних производа на газдинству, као и набавку пољопривредне механизације - навео је Мацановић.

- Завршетком пројекта наводњавања у Братунцу, у који смо уложили више од девет милион КМ, у тој општини очекујемо повећање приноса и квалитета малина до 50 одсто - рекао је Мацановић. Он наглашава да ресорно министарство ни на који начин не може утицати на откупну цијену малина, која се баш као и горива, пшенице и друге робе, формира на слободном тржишту. Произвођачи истичу да је берба раних сорти малина завршена, те да већ полако беру плодове јесењих сорти, наглашавајући да су их нерентабилна цијена и киша ове године довели до ивице амбиса.

-  Приноси су лошији него лани, као и квалитет, јер је због кише доста воћа струнуло. Иако још не знамо колика ће бити откупна цијена, спекулише се да неће прећи 1.50 КМ, што је опет лошије него лани, тако да је ова сезона катастрофална - рекао је предсједник Удружења малинара “Виламет” из Братунца, Сребренице и Милића Љубиша Алемпић.

Такво стање, према његовим ријечима, доводи до пропадања великих површина под засадима овог црвеног воћа, наводећи да је све више произвођача који одустају од производње.

  • Све испод двије марке је нерентабилна цијена, која није добра за произвођаче. Мјере ресорног министарства ће нам  помоћи, али стање је толико лоше да нас подстицаји неће много спасити - категоричан је Алемпић. 

Хладњаче

У Савезу произвођача јагодичастог воћа БиХ истичу да малинарима главобољу задају и смањени расхладни капацитети, због чега дневно пропадају тоне малина.

- Поједини хладњачари су одустали од овогодишњег откупа малина, што је знатно смањило расположиве расхладне капацитете и тако додатно отежало ситуацију - рекли су савезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана