Podsticaji tjeraju ratare iz njiva na proteste

Anita Janković
Podsticaji tjeraju ratare iz njiva na proteste

Banjaluka - Poljoprivrednici u RS mogli bi uskoro na ulice ukoliko im resorno ministarstvo do kraja sedmice ne uplati bar dio novac za podsticaje koji im duguje od prošle godine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije" Savo Bakajlić kaže da je ratarima prekipjelo, jer im se isplate podsticaja obećavaju od početka godine, a rokovi se stalno prolongiraju.

- Resorni ministar nam je obećao novu isplatu ove sedmice. Bićemo strpljivi i sačekati da se taj dogovor ispoštuje iako nam je ranije obećana isplata do 20. aprila - rekao je Bakajlić i podsjetio da sjetva ne može čekati te da su se već brojni ratari zadužili do grla da bi zasijali planirano.

- Ukoliko dogovor ne bude ispoštovan, zakazaćemo sastanak i svi se zajedno dogovoriti izlazimo li na ulice ili ne. Protesti nisu mala stvar i s tim se ne možemo igrati. Svakako nisu pokušaj zastrašivanja vlasti da nam bude isplaćen naš novac - pojašnjava Bakajlić.

Ukoliko se semberski ratari odluče na proteste, imaće podršku poljoprivrednika iz svih dijelova RS, potvrdio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

- Sve što bijeljinski poljoprivrednici odluče da urade, mi ćemo ih podržati. Lično sam protiv bilo kakvih protesta, jer se stiče utisak da nemamo protiv koga protestovati. Mi, domaćini nismo navikli da nas zavlače, a to se radi već duže vrijeme - rekao je sarkastično Usorac.

On je istakao da nije realno očekivati da dugovanja budu isplaćena do sutra, kako je ranije dogovoreno.

- Ne trebaju nam isprazna obećanja od kojih se ne živi. Poljoprivreda traži gotov novac, kako bismo bili konkurentni na svjetskom tržištu - rekao je Usorac.

Precizirao je da se proljećna sjetva odvija veoma otežano te da se zbog nedostatka novca ne primjenjuju određene tehnologije, usljed čega će biti smanjeni prinosi.

- Ovo vodi u propast. Bolje bi bilo da ne siju, nego što siju bez primjenjivanja agrotehničkih mjera - priča Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su podsjetili javnost da je Agencija za agrarna plaćanja 14. aprila isplatila 3,4 miliona KM na ime podsticaja poljoprivrednim proizvođačima te da je za prošlu godinu ukupno isplaćeno 40,1 milion KM.

- U ovoj sedmici očekujemo uplatu još jednog dijela novca po osnovu podsticaja, sve do konačne isplate, preostalih 19,9 miliona KM. Ne znamo koliki će biti iznos naredne uplate, ali kao što smo u više navrata ponovili, duga po osnovu podsticaja neće biti i Vlada RS je opredijeljena da isplatu izvrši u skladu sa prilivom sredstava u budžet - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Isplata

Poljoprivrednici u RS proteste su najavljivali i u februaru ove godine, ali su odustali, jer im je resorno ministarstvo obećalo isplatu duga od tadašnjih 35 miliona maraka do sredine marta.

Semberski poljoprivrednici najavili su blokadu početkom aprila, ali su odustali nakon što je počela isplata regresiranog dizela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana