Podsticaji pretvaraju hercegovački krš u oranice

Anita Janković-Rečević
Podsticaji pretvaraju hercegovački krš u oranice

Banjaluka - Vlada RS za razvoj poljoprivrede na području hercegovačkog krša, koje karakteriše plodno tlo i blaga mediteranska klima pogodna za uzgoj stoke i proizvodnju mnogih biljnih kultura, u posljednjih pet godina uložila je oko 15 miliona maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je novac ulagan od 2013. do 2017. u četiri lokalne zajednice, Berkoviće, Bileću, Ljubinje i Trebinje.

Dodaju da je najviše novca, oko 9,17 miliona KM, izdvojeno iz agrarnog budžeta RS kroz podsticajna sredstva, a značajan dio obezbijeđen je iz međunarodnih kreditnih sredstava.

- Osim za zanavljanje proizvodnih ciklusa, novac je ulagan u nabavku opreme za navodnjavanje, odnosno ublažavanje posljedica suše u prošloj godini, kao i za sprečavanje zaraznih bolesti. Za nabavku mašine za rekultivaciju krša izdvojeno je 3,5 miliona KM - rekli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da se trenutno realizuju dva projekta izgradnje sistema za navodnjavanje, na području Ljubinja i Trebinja, čija je vrijednost oko 8,3 miliona maraka, a koji će ratarima tog kraja uveliko olakšati proces proizvodnje.

Sve aktivnosti na razvoju poljoprivrede u pomenute četiri lokalne zajednice koordiniše Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, a njegov predsjednik Boris Pašalić kaže da su se pomenuta ulaganja višestruko isplatila, što se vidi po rastu poljoprivredne proizvodnje.

- Osnovni uslov za razvoj poljoprivrede u tom dijelu Hercegovine je da se vidi kojim resursima raspolažemo i već smo uradili mnogo na identifikaciji zemljišta. Opštine su angažovale komisije koje popisuju zemljište koje se ne obrađuje. U toku je nabavka specijalne mehanizacije koja sitni kamen i uz pomoć koje ćemo krševito zemljište urediti i stvoriti uslove za gajenje voće i povrća - rekao je Pašalić.

Dodao je da za naredni period u planu imaju i niz projekata za razvoj poljoprivrede u Gacku, Nevesinju, Kalinoviku i Foči, koje su po svojoj strukturi brdsko-planinske opštine.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić ističe da je svaka marka koja se uloži u poljoprivredu od velikog značaja jer oko pedeset odsto stanovništva opštine živi od stočarstva.

- Uslovi za rad su veoma teški. Ovo je brdovit kraj, tako da pribaviti hranu i vodu za stoku nije nimalo lako, ali uprkos tome naši ljudi su vrijedni i upravo Bileća ima jednu od najjačih mljekara u RS. Nadamo se da će ulaganja Vlade u narednom periodu biti još veća - rekao je Aleksić. ++++

Ulaganja

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su prethodnih godina značajna sredstva uložili i u druge opštine u Hercegovini, koje teritorijalno ne pripadaju području “hercegovačkog mediteranskog krša”.

- Ratarima u Gacku iz agrarnog budžeta isplaćeno je oko 3,9 miliona KM, a novac smo investirali i u šumarstvo, kao i putem Fonda za sprečavanje zaraznih bolesti. Takođe, oko pola miliona maraka uložili smo i u Istočni Mostar, te oko 11 miliona KM u Foču - rekli su ministarstvu. 

Ulaganja po opštinama od 2013. do 2017.

(u milionima KM)

Berkovići - 1,57

Bileća - 2,37

Ljubinje - 2,21

Trebinje - 4,99

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana