Подршка у отплати крова над главом

Милијана Латиновић
Подршка у отплати крова над главом

Бањалука - За субвенционисање каматних стопа на стамбене кредите за младе и младе брачне парове у Републици Српској планирано је 1,7 милиона КМ, а први од два овогодишња конкурса расписан је у петак.

Конкурс, који ће бити отворен 30 дана, расписало је Министарство породице, омладине и спорта РС, а да би могли аплицирати за субвенције од један одсто млади и млади брачни парови треба да имају одобрен кредит који пласирају комерцијалне банке у Српској по кредитној линији Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС. Још један од услова које је неопходно да испуњавају подносиоци захтјева за субвенције јесте да у тренутку закључења уговора са банком нису имали више од 35 година и да су држављани Српске.

Министарка породице омладине и спорта РС Соња Давидовић истакла је у петак да ће министарство покушати да распише још један овакав конкурс у другој половини године.

- Потрудићемо се да то урадимо да бисмо свим младима који обезбјеђују прву стамбену јединицу омогућили да конкуришу за субвенције - поручила је Давидовићева.

Додала је да је раније било кашњења у исплати субвенција, али да су корисницима након одређеног периода исплатили више износа одједном, тако да грађани ни у једном случају нису оштећени.

Она је подсјетила да је програм субвенционисања каматне стопе за младе и младе брачне парове успјешно реализован од 2008. године.

- Поносни смо што смо на овај начин помогли отплату кредита за 3.398 корисника, за шта је Влада Српске до сада издвојила 9,7 милиона КМ - рекла је Давидовићева и нагласила да су субвенцију добили сви корисници који су до сада конкурисали, а испуњавали су услове.

Колико је овакав вид подршке значајан младима у Српској најбоље знају они којима су субвенције већ одобрене.

- Супруг и ја смо купили стан прије три године, када су каматне стопе биле веће него сада, тако да нам је ова субвенција добродошла. Отприлике на годишњем нивоу уштедимо рату кредита - испричала је корисница субвенције из Бањалуке Славица П.

Апликациона форма за подношење захтјева за додјелу субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове налази се на сајту Владе РС, страница Министарства породице, омладине и спорта. Попуњену апликациону форму и документацију неопходно је доставити поштом на адресу министарства.

Пад камата

ИРБ је прошле године смањио каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, па тако каматна стопа износи 3,6 одсто за бенефицирану групу, четири одсто за прву и 4,2 одсто за другу групу. По истом систему прерачунати су и кредити који су одобрени прије измјене правила пласмана, што значи да је и њиховим корисницима смањена рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана