Podrška drugara prati Ninu Bližnjaković na liječenje u Esen

nezavisne.com
Podrška drugara prati Ninu Bližnjaković na liječenje u Esen

Doboj - Kad god se završi liječenje i ona se oporavi, Nina Bližnjaković (15) će se vratiti u školu i ponovo će biti s nama, poručili su đaci i profesori dobojske Gimnazije "Jovan Dučić".

U vrijeme dok je nastajao ovaj tekst, Nina je medicinskim helikopterom letjela iz Beograda u njemački grad Esen, gdje u četvrtak na tamošnjoj klinici ima termin za prijem na liječenje od leukemije.

Ninine drugare smo zatekli u učionici na prvom spratu škole, a oni su nam ispričali o čemu je njihova drugarica razmišljala pred odlazak i šta im je to otkrila da joj nedostaje dok je daleko od njih.

"Ona je u početku malo bila uplašena, prvo se plašila kako će ići tamo tim helikopterom, pa smo je mi malo zezali. Pisali smo joj poruke, da je ohrabrimo što više", kaže Teodora Maksimović, Ninina drugarica i predsjednica odjeljenja I-1.

Dodaje da se ona rijetko žalila tokom boravka na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, ali je priznala da joj čak nedostaje učenje.

Bojan Blegojević je Ninu u Beogradu posjetio u dva navrata tokom proljećnog raspusta.

"Bilo joj je drago što sam došao, malo sam je ohrabrio, digao joj samopouzdanje", priča Bojan, koji je uvjeren u njeno izlječenje jer je, kaže optimistična, pozitivna, a i ljekari kažu da odavno nisu imali takvog pacijenta.

Ninina bolest je uticala na odjeljenje, navodi Draženka Perić, razredni starješina.

"Mnogo su se više zbližili, i mi svi nekako smo se mnogo više zbližili. Većinu nas odraslih su posramili time kako su odreagovali", rekla je Perićeva.

Gimnazijalci su prije skoro tri mjeseca podigli region na noge kako bi drugarici obezbijedili prvo transfuziju krvi, a zatim su pokrenuli i akciju prikupljanja novca za propratne troškove.

"Prva akcija je bila od profesora iz zbornice. Za dva dana mi smo sakupili 6,000 KM, kao kolektiv. Ipak, ni naše plate nisu bog zna šta, ali ljudi su bili nesebični", istakla je Svjetlana Telebak, direktorica Gimnazije, te dodala da su se i đaci odrekli svojih užina i na taj način prikupili još 3.000 KM.

Pred odlazak u Njemačku, priča Telebakova, Ninin otac Stanko Bližnjaković je dolazio u školu da zahvali za sve što je učinjeno za njegovu kćerku.

Sredstva za Ninino liječenje, osim sa humanitarnog računa, na koji je dospio novac građana i organizacija iz cijele BiH, uplaćena su iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, a na račun klinike u Esenu je izdvojeno i 100.000 KM iz gradskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana