Podnesena tužba protiv RTV BN

Zakupljeni prostor
Podnesena tužba protiv RTV BN

Nadležnom sudu u Vlasenici kompanija "Boksit" i njen predsjednik, gospodin Rajko Dukić, podnijeli su tužbu protiv RTV BN Bijeljina, direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV BN Vladimira Trišića i Suzane Rađen-Todorić, glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTV BN.

Tužbe su podnesene zbog toga što su sedam dana u svojim informativnim emisijama "Dnevnik" (24, 25, 26, 27, 28, 29, 30.10.2015. godine) dozvolili da treća lica plasiraju neistine i laži na račun kompanije "Boksit" i predsjednika Dukića.

Tek nakon objavljivanja tvrdnji jedne strane zatražili su, na način kako to nije uobičajeno, komentar, odnosno, dali mogućnost i drugoj strani da iskaže svoj stav kada je riječ pitanju raznih optužbi na račun kompanije "Boksit" i njenog predsjednika, koje su već plasirane u javnost.

Kršeći novinarski kodeks i etiku, odnosno Zakon o javnom informisanju, nijedan demanti kompanije "Boksit" i gospodina Dukića, a poslata su im saopštenja (27, 28, 29, 30.10.2015. godine) nisu objavili u potpunosti, nego samo dijelove saopštenja, odnosno demantija, istrgnute iz konteksta, koji ne odslikavaju suštinu stava druge strane, tj. kompanije "Boksit".

Predsjednik kompanije

mr Rajko Dukić

Odgovor RTV BN na molbu za gostovanje

RTV BN poslala je predsjedniku kompanije "Boksit", mr Rajku Dukiću molbu za gostovanje u emisiji "Sve u 3", koja će biti emitovana 7. novembra od 15 časova. Pored gospodina Dukića u emisiju su pozvani Jelena Simić, pravnik i psihijatar, s ciljem da se, navodno na objektivan način, a nakon petnaestodnevne manipulacije javnosti, predstavi priča koja je posljednjih dana aktuelna na našim prostorima, a u vezi je sa imenom gospodina Dukića.

Predsjednik kompanije odgovorio je RTV BN, odnosno uredniku i voditelju emisije "Sve u 3" Svetlani Luković dopisom, u kojem piše:

- Poštovana gospođo Luković,

Bilo bi mi ispod poniženja i ispod časti da se uopšte pojavljujem na Vašoj televiziji, pa i u emisiji "Sve u 3", u koju ste me pozvali, 7. novembra od 15 sati.

Sa žaljenjem moram da konstatujem da ste odskora, od respektabilne informativne medijske kuće pali na niske grane, manipulišući sa neistinama, kada je u pitanju kompanija "Boksit" i ja lično i na način koji je ispod svakog nivoa, ne poštujući moralni i profesionalni kodeks i načela i Zakon o javnom informisanju.

Dozvolili ste da u Vašim emisijama i na Vašim portalima dajete prostora kojekakvim nikogovićima i licima koja su više puta kažnjavana od strane sudova i protiv kojih se vodi više postupaka, zbog iznošenja neistina, grubih kleveta, uvreda i prijetnji, na račun mene i moje porodice, kompanije "Boksit" i svega što je u Milićima vrijedno pažnje.

Dozvolili ste Vašim miljenicima, Bosiću i Pandurevićki da mi javno prijete. Učestvovali ste aktivno u stvaranju afere i danima vodite medijsku kampanju protiv mene, kompanije "Boksit", odbijajući da objavite naša saopštenja, odnosno demantije ili ste objavili samo neke dijelove istrgnute iz konteksta, koji nemaju nikakve veze sa slučajem i demantijem.

Imaćete priliku na sudu da branite Vašu čast i ugled, pa pretpostavljam da je pravnik, koga ste pozvali u emisiju i dobar advokat, koji Vam može biti od koristi na sudu.

Usput Vam skrećem pažnju da se sa dotičnom Jelenom Simić manipuliše, da je ista na bolovanju, a skrećem i Vama i njoj pažnju da ne zloupotrebljava bolovanje.

Nije na odmet da Vam napomenem da je ista dobila posao preko reda u kompaniji "Boksit", dobila stan u novogradnji, po cijeni od 800,00 KM po kvadratu, sa otplatom na 10 godina, beskamatno.

Na poligrafskom ispitivanju, koje je sprovedeno od strane ovlaštenog lica iz agencije iz Beograda, na način kako je to uobičajeno i dozvoljeno, nije prošla, te je time dokazano da je počinila teži prekršaj radne obaveze, dostavljajući povjerljive informacije i dokumenta neovlaštenom licu. Tačno je da sam ja naredio licima sa spiska da su obavezni doći na testiranje, ali je i to tačno da je svako od njih dobrovoljno došao na testiranje i mogao da odbije pred ispitivačem da odgovara na pitanja. Tačno je i to da je Jelena Simić, koja je na spisku bila 25, tj. posljednja, došla dobrovoljno dva sata ranije i pristupila poligrafskom ispitivanju 17. po redu i nije odbila da se podvrgne poligrafskom ispitivanju, a mogla je.

Budite strpljivi pa sačekajte šta će reći nadležni organi.

Nije Vaše, kao što nije ni drugih, kojima ste dali prostora na Vašoj televiziji, da hapsite, optužujete, sudite, presuđujete, itd.

Iskreno da Vam kažem, kao čovjek i nekadašnji prijatelj, da sam zapanjen Vašom metamorfozom, jer ne mogu da dokučim šta smo Vama ja i kompanija "Boksit" naudili, odnosno kako je uopšte moguće i zbog čega plasirate gomilu neistina, kojima Vas dopinguju frustrirani, patološko ostrašćeni novinari, Vasković Slobodan, Šarenac Zoran i drugi.

Možda bi Vam psihijatar, koga ste pozvali u emisiju, pretpostavljam da se radi o dobrom stručnjaku, mogao biti od koristi, jer je očigledno da imate potrebe za psihijatrom.

Na kraju da zaključim, možda je i bolje što je to tako, jer nisam siguran da bi mi Vaše pohvale povećale društveni i poslovni rejting i ugled.

S poštovanjem,

Predsjednik kompanije

mr Rajko Dukić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana