Podizanjem svijesti građana do smanjenja sive ekonomije

A. J. R.
Podizanjem svijesti građana do smanjenja sive ekonomije

Banjaluka - U cilju podizanja svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, borbe protiv sive ekonomije i povećanja ekonomske snage Srpske, Poreska uprava RS će u narednom periodu sprovoditi medijsku kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”.

Iz Poreske uprave su saopštili da će osim preventivnog djelovanja kroz kampanju, u narednom periodu pojačati i rad inspektora na terenu koji će kontrolisati poslovne subjekte sa ciljem poboljšanja poreske discipline onih poreskih obveznika koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

- Inspektori će pojačane kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda i to u smjenama. Pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise, te da sebe ne dovedu u situaciju da budu zatvoreni na 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa - rekli su u Poreskoj upravi RS.  

Naglasili su da je s ciljem preventivnog djelovanja, što je i smisao ove kampanje, važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa.

- Bez fiskalnog računa kupac ne može reklamirati robu niti dobiti povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje - pojasnili su iz Poreske uprave. Dodali su da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već i na aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna uzimanje fiskalnog računa.

- Naši inspektori su za pet mjeseci ove godine izvršili 1.509 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i u 668 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Vrijednost izrečenih novčanih kazni je 504.500 KM, a za 257 poreskih obveznika je izrečena privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti zbog neizdavanja računa - rekli su u Poreskoj upravi i dodali da su prilikom tih kontrola otkrili i pet neprijavljenih radnika.

Podsjetili su da neizdavanje fiskalnih računa predstavlja nelegalno poslovanje i neprikazivanje prihoda i utaju poreza, te pozvali sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave na imejl adresu kontaktŽporeskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana