Подизање руске рампе заслуга институција РС

Анита Јанковић-Речевић
Подизање руске рампе заслуга институција РС

Бањалука - С циљем раста домаће производње воћа и поврћа и укидања забране извоза јабука из БиХ у Русију, институције РС предузеле су низ конкретних корака како би воћари из Српске поново добили шансу да своје производе пласирају на руско тржиште.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су у сарадњи с Инспекторатом РС предано радили како би отклонили све неправилности које су довеле до спуштања руске рампе.

- Из евиденције извозника избрисана је спорна фирма “Фрукт компани” из Бијељине, као и сви њени кооперанти. Пописана су сва складишта воћа у Српској, а извјештај са преосталим количинама достављен је Управи БиХ за заштиту здравља биља. Успостављена је евиденција извозника воћа и поврћа у Русију у коју су уписани само субјекти који испуњавају услове за извоз - навели су у ресорном министарству.

Наглашавају да је Уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа на руско тржиште донијела Влада Српске, те да тај документ детаљно прописује услове за регистрацију и обавезе које морају испуњавати извозници, а које су у вези с одредбама Протокола за осигурање фитосанитарних захтјева између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације.

- На захтјев Русије доставили смо и комплетне податке о обиму и производњи воћа и поврћа по културама у Српској, који се редовно ажурирају. Процјењује се и производња, ажурирају подаци о мјестима производње, прераде и складишта - кажу у Министарству пољопривреде.

Додају да Министарство спољне трговине БиХ и министар Мирко Шаровић упорно себи приписују заслуге за подизање рампе, иако у цијелом поступку нису урадили готово ништа.  

- Министарство спољне трговине је урадило једну једину активност. Измијенили су начин добијања А сертификата, наметнувши тако извозницима додатне трошкове јер за сваки натоварени камион сада морају доћи у Бањалуку да би га добили. Робу опет нико не види, односно сертификат се даје на основу изјаве - наводе у Министарству пољопривреде и истичу да ресорно министарство са нивоа БиХ није урадило ништа на јачању контроле за извоз воћа и поврћа, нити има надлежност над фитосанитарном облашћу.

У Министарству пољопривреде наглашавају да Влада Српске инвестира значајна средства у воћарски сектор, те да су од 2013. до 2017. године воћарима уплаћена око 22 милиона КМ.

- Захваљујући томе, воћарска производња је подигнута на 102.000 тона укупне вриједности 178 милиона КМ. Због тога нико нема право, а посебно не Министарство спољне трговине БиХ, да себи приписује заслуге за извоз воћа у Русију - истакли су у Министарству пољопривреде. Додају да БиХ не би имала приступ руској трпези да предсједник РС Милорад Додик није обезбиједио извозне канале.

- Заједничке институције БиХ требало би да се више баве уређењем спољнотрговинског пословања, које постаје лимитирајући фактор за многе привредне субјекте, а посебно аграрни сектор - поручили су из Министарства пољопривреде.

Састанак са воћарима

Коментаришући састанак Мирка Шаровића са воћарима у сриједу у Градишци, у Министарству пољопривреде кажу да на њега уопште нису били позвани, чак ни обавијештени, иако су урадили највећи дио посла да поново крене извоз јабука у Русију.

- За састанак смо чули од извозника воћа и поврћа, а на дан састанка, тек поподне, добили смо обавјештење о састанку од Управе БиХ за заштиту здравља биља и Министарства спољне трговине, који су били организатори. Такав Шаровићев потез је некоректан - рекли су у Министарству пољопривреде. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана