Pod vodom 750 kuća

Marina Čigoja, dopisnici
Pod vodom 750 kuća

Banjaluka - Olujno nevrijeme, koje je zahvatilo veći dio Republike Srpske, izazvalo je nove poplave, a juče je najkritičnije bilo u Gradišci, u kojoj je pod vodom 500 domaćinstava i u Prijedoru, gdje je zaplavljeno 250 kuća.

Zbog poplava u Gradišci i Prijedoru proglašena je vanredna situacija. Vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su i u Kostajnici i Kozarskoj Dubici, dok su u Novom Gradu na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

Mještanka naselja Senjak u Gradišci Milka Golić je kazala da su za nju, ali i komšije noći bile besane, jer se, uprkos pumpama, koje rade danonoćno, voda ne povlači iz objekata.

- Za samo nekoliko minuta u petak predveče u kući je bilo više od pola metra vode. Niko nas nije obavijestio iz lokalne uprave o mogućim poplavama da bismo se pripremili. Šteta je velika, a strahujemo i od novih padavina - ispričala je Golićeva.

I Jovo Kojić iz ovog naselja smatra da je trebalo da ih nadležni izvijeste o tome da ima problema sa crpnim pumpama i da one koje su ispravne neće moći da preuzmu sve oborinske i kanalizacione vode.

- U našim objektima već dva dana nalaze se isključivo kanalizacione vode, što znači da je bilo propusta nadležnih službi - kazao je Kojić.

Zbog kvara na agregatu na crpnoj stanici "Kej" fekalne i oborinske vode u naselju Senjak napravile su kolaps i poplavljeno je 500 domaćinstava. U lokalnoj upravi se pravdaju da nisu znali da je jedan od agregata u kvaru i da će doći do izlijevanja fekalija. Vodostaj Save u Gradišci je u porastu i juče je iznosio 732 centimetra.

Kritično je i u Prijedoru, gdje je u naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica zaplavljeno oko 250 kuća zbog izlijevanja Sane i Gomjenice iz korita i prodora podzemnih voda. Vodostaj Sane juče je iznosio 460 centimetara i niži je za 15 centimetara u odnosu na subotu.

Ljubica Kesić iz Tukova je naglasila da je ovo četvrti put ove godine da je poplavljena.

- Jedino je dobro što je voda pred kućom, a ne u kući, kao u maju. Poplavljen mi je plastenik, sve je propalo pred samu berbu - kazala je ona.

Željko Jurić iz istog naselja je istakao da mu je voda ušla u podrum i u garažu i da je na korak da uđe u kuću. Ništa bolje nije ni u dvorištu Šefike Bešić, koja je rekla da joj voda ove godine treći put ulazi u podrum.

- Treći put ove godine pod vodom su drva, kauč i sitne stvari koje tu držim, ali najviše se bojim da voda ne ide i dalje i da ne dođe u kuću - kazala je ona

Presječen je putni pravac Prijedor - Bišćani i saobraćaj se odvija alternativnim pravcem, dok u naselju Raškovac od subote nema struje, jer je isključena poplavljena trafo-stanica kod kožare. Rijeka Una izlila se na magistralni put Kozarska Dubica - Kostajnica, u mjestu Vrioci, zbog čega se saobraća jednom trakom. Na dionici magistralnog puta Prijedor - Kozarska Dubica, na lokalitetu Donji Jelovac ulegao se kolovoz, pa se i tu saobraća jednom trakom.

U Kozarskoj Dubici vodostaj Save juče je iznosio 859 centimetra i u porastu je. Na području Kostajnice vodostaj Une ima tendenciju rasta i juče ujutro je iznosio 417 centimetra, što je za 67 više od kote redovne odbrane od poplava. U naselju Ševarlije od zaobalnih voda zaplavljeno je 12 kuća.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu stagniraju. Direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Donjih Agića Milenko Tomić je rekao da danas počinje nastava u centralnoj i pet područnih škola. Zbog izlijevanja Sane prekinut je saobraćaj na putu Urije - Šuća, a podzemne vode izlile su se u naseljima Prekosanje i Ograde.

Olujno nevrijeme koje je u petak naveče zahvatilo srbačku opštinu prouzrokovalo je veliku štetu na elektromreži, putevima i kućama. Najveća šteta pričinjena je u užem gradskom jezgru i selima Bajinci, Dugo Polje, Donji Kladari, Povelič, Nožičko i Stari Martinac, gdje je oštećena dalekovodna i niskonaponska mreža, pa je veći broj domaćinstava ostao gotovo 24 časa bez struje. Bujične vode su uništile makadamske puteve, a jak vjetar je obarao drveće i skidao crijep sa kuća.

Trebinje

Jaka i obilna kiša, koja je pala proteklog vikenda u Trebinju, prouzrokovala je blago zamućenje vode na izvorištu gradskog vodovoda. U trebinjskom "Vodovodu" savjetuju potrošačima da vodu za piće prije upotrebe prokuvavaju, iz preventivnih razloga. Prema podacima iz Meteorološke stanice Trebinje, samo za dva sata u ovom gradu palo je 67 litara kiše po metru kvadratnom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana