Pod lupom naplaćivanje boravka roditelja uz dijete

D. S.
Pod lupom naplaćivanje boravka roditelja uz dijete

Banjaluka - Fond zdravstvenog osiguranja RS uputiće danas vanrednu kontrolu u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci da bi utvrdili zbog čega je naplaćivan boravak roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna.

Kako su objasnili u Fondu, roditelji koji sa djetetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko ljekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda koji je na snazi niz godina.

- Bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom koji bolnice potpisuju sa nama - istakli su u Fondu.

Dodali su da boravak koji ova ustanova plaća za roditelje podrazumijeva pansion, a ne „stolicu“, te pozivaju sve roditelje da im se jave u slučaju da to i ne dobiju.

- U slučaju da je roditeljima koji su imali preporuku ljekara za pratnju uz dijete naplaćena usluga, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova, a mi ćemo nadoknaditi novac i to na teret bolnice - naglasili su u Fondu, koji će u narednom periodu sprovesti kontrole i u drugim bolnicama.

Nakon inicijative majki za ukidanje plaćanja dnevnog boravka uz djecu na liječenju koje u Banjaluci iznosi 45 KM, rukovodstvo UKC RS je odlučilo da će njihova ustanova snositi troškove boravka pratioca u bolnici do kraja godine, odnosno do isteka ugovora sa Fondom.

U UKC RS su ranije istakli da se nalaze u nezavidnom položaju zbog nepovoljnog ugovora koji imaju sa Fondom, te da će uložiti sve napore da ovaj i svi slični problemi sa kojima se suočavaju budu zajednički prevaziđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana