Pod kontrolom pet izvoznika mesa

Ž. D.
Pod kontrolom pet izvoznika mesa

Sarajevo - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca, zajedno sa nadležnim institucijama BiH i entiteta, sprovodi kontrolu pet objekata koji se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tokom čega su evidentirane određene nepravilnosti.

Rekao je to juče u Domu naroda BiH ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, odgovarajući na pitanja delegata. Istakao je da još ne može govoriti o konkretnim imenima firmi. Turska je odobrila bescarinski uvoz mesa, a da bi izvezli što veće količine pojedine firme iz BiH su uvozile meso iz drugih zemalja, a zatim ga plasirale na tursko tržište, čime je sporazum direktno narušen.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je na pitanja delegata kazao da je do juče u BiH bilo 19.496 lica oboljelih od gripa, od čega su u RS registrovana dva smrtna slučaja. Jedan je, pojašnjava on, posljedica svinjskog gripa, a analiza uzročnika drugog smrtnog slučaja još je u toku. 

Govoreći o opasnosti po građane BiH od zika virusa, on je naveo da je Svjetska zdravstvena organizacija dostavila BiH set preporuka, a među njima je pomenuta i restrikcija putovanja u rizične zemlje, kao i trgovine sa tim državama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana