Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Anita Janković-Rečević
Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Banjaluka - Zimski dani donose razne virusne infekcije, a građani koje žele preventivno da se zaštite i poštede temperature, glavobolje, kašlja i bolova u mišićima, od sutra mogu primiti vakcinu protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja širom Srpske.

U Institutu za javno zdravstvo ističu da su u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) RS obezbijedili 15.000 besplatnih vakcina za rizične grupe stanovništva, a građanima koji se žele zaštititi, a ne spadaju u tu kategoriju na raspolaganju su komercijalne vakcine koje  koštaju 18 KM.

Zainteresovani se mogu vakcinisati svakog radnog dana od osam do 14 časova u prostorijama Instituta i ambulantama.

Načelnica službe za epidemiologiju pri Institutu Nina Rodić-Vukmir kaže da sezona gripa traje od oktobra do marta, te da od početka sezone u Srpskoj nije registrovan nijedan oboljeli.

- U RS virusi gripa počinju da cirkulišu od kraja novembra i ovo je idealno vrijeme za vakcinaciju jer organizmu treba dvije sedmice da stvori imunitet protiv bolesti - rekla je Rodić-Vukmir.

Istakla je da je grip ozbiljna bolest kada uzme maha, te da u svijetu godišnje oboli oko pet miliona ljudi, a čak pola miliona umre usljed komplikacija.

- Simptomi su visoka temperatura, bolovi u mišićima, slabost, glavobolja i povraćanje. Kod nekih pacijenata situacija se zakomplikuje pa bolest pređe na bubrege, centralni nervni sistem a dolazi i do upale pluća - navela je Rodić-Vukmir i dodala da su mjere prevencije redovno održavanje lične higijene i provjetravanje prostorija naročito u zimskim danima kada građani najviše vremena provode u zatvorenom prostoru.  

Epidemiolog u Institutu Jela Aćimović kaže da je vakcinacija značajna jer se virusi mijenjaju svake godine, pa je i sastav vakcine svake godine drugačiji.

- Imunitet koji se razvije nakon vakcinacije traje nekoliko mjeseci i potrebno je da se osvježava svake sezone. Vakcina koju smo nabavili ove godine je od istog proizvođača kao i prethodne dvije godine, a riječ je o francuskoj kompaniji "Sanofi Paster" - rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da se vakcinacija preporučuje svima koji žele da smanje mogućnost obolijevanja od sezonskih virusa.

- Naročito se preporučuje starijim od 65. godina, hroničnim bolesnicama, zdravstvenim radnicima kao i zaposlenima u vrtićima. Vakcinisati se mogu i djeca starija od šest mjeseci, te trudnice i dojilje - rekla je Aćimovićeva i istakla da Institut svake godine potroši sve vakcine koje nabavi.

Kategorije stanovništva koje ne plaćaju vakcinu

- pacijenti na hemodijalizi

- oni koji boluju od šećernih bolesti - insulin zavisni

- osobe sa hirurškim intervencijama na srcu

- HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a

- djeca oboljela od cistične fibroze pluća i mališani koji su liječeni od reumatske groznice sa promjenama na srcu

- oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze

- pacijenti koji su završili sa prijemom hemoterapije i nemaju kliničke znake bolesti

- lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju

- zaposleni na infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana