Почиње вакцинација против сезонског грипа

Анита Јанковић-Речевић
Почиње вакцинација против сезонског грипа

Бањалука - Зимски дани доносе разне вирусне инфекције, а грађани које желе превентивно да се заштите и поштеде температуре, главобоље, кашља и болова у мишићима, од сутра могу примити вакцину против сезонског грипа у домовима здравља широм Српске.

У Институту за јавно здравство истичу да су у сарадњи са Фондом здравственог осигурања (ФЗО) РС обезбиједили 15.000 бесплатних вакцина за ризичне групе становништва, а грађанима који се желе заштитити, а не спадају у ту категорију на располагању су комерцијалне вакцине које  коштају 18 КМ.

Заинтересовани се могу вакцинисати сваког радног дана од осам до 14 часова у просторијама Института и амбулантама.

Начелница службе за епидемиологију при Институту Нина Родић-Вукмир каже да сезона грипа траје од октобра до марта, те да од почетка сезоне у Српској није регистрован ниједан обољели.

- У РС вируси грипа почињу да циркулишу од краја новембра и ово је идеално вријеме за вакцинацију јер организму треба двије седмице да створи имунитет против болести - рекла је Родић-Вукмир.

Истакла је да је грип озбиљна болест када узме маха, те да у свијету годишње оболи око пет милиона људи, а чак пола милиона умре усљед компликација.

- Симптоми су висока температура, болови у мишићима, слабост, главобоља и повраћање. Код неких пацијената ситуација се закомпликује па болест пређе на бубреге, централни нервни систем а долази и до упале плућа - навела је Родић-Вукмир и додала да су мјере превенције редовно одржавање личне хигијене и провјетравање просторија нарочито у зимским данима када грађани највише времена проводе у затвореном простору.  

Епидемиолог у Институту Јела Аћимовић каже да је вакцинација значајна јер се вируси мијењају сваке године, па је и састав вакцине сваке године другачији.

- Имунитет који се развије након вакцинације траје неколико мјесеци и потребно је да се освјежава сваке сезоне. Вакцина коју смо набавили ове године је од истог произвођача као и претходне двије године, а ријеч је о француској компанији "Санофи Пастер" - рекла је Аћимовићева.

Додала је да се вакцинација препоручује свима који желе да смање могућност оболијевања од сезонских вируса.

- Нарочито се препоручује старијим од 65. година, хроничним болесницама, здравственим радницима као и запосленима у вртићима. Вакцинисати се могу и дјеца старија од шест мјесеци, те труднице и дојиље - рекла је Аћимовићева и истакла да Институт сваке године потроши све вакцине које набави.

Категорије становништва које не плаћају вакцину

- пацијенти на хемодијализи

- они који болују од шећерних болести - инсулин зависни

- особе са хируршким интервенцијама на срцу

- ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а

- дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа и малишани који су лијечени од реуматске грознице са промјенама на срцу

- обољели од мишићне дистрофије и мултипле склерозе

- пацијенти који су завршили са пријемом хемотерапије и немају клиничке знаке болести

- лица са посебним потребама у колективном смјештају

- запослени на инфективним клиникама и јединицама интензивне медицине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана