Počinje obuka za nove vozače

Marijana Miljić
Počinje obuka za nove vozače

Banjaluka - Poslovna zajednica uhvatila se u koštac sa sve ozbiljnijim problemom nedostatka vozača u Srpskoj, a da bi koliko-toliko popravila lošu sliku na terenu osmišljen je program za obuku i prekvalifikaciju budućih vozača.

Privredna komora RS raspisala je juče javni poziv za upis polaznika na program osposobljavanja za profesionalnog vozača na koji mogu aplicirati kandidati koji imaju završenu najmanje osnovnu školu. Oni koji žele da postanu profesionalni vozači treba da dostave i ljekarsko uvjerenje i vozačku dozvolu “B” kategorije. Na teoretskoj obuci kandidati će provesti 260 časova i dodatnih 20 na praktičnoj nastavi. Za obuku  treba da izdvoje 1.100 maraka, što je mnogo niže u odnosu na redovne cijene u auto-školama, a programom će biti obuhvaćeno najmanje 20, a najviše 96 polaznika.

U Privrednoj komori RS pojašnjavaju da je riječ o programu samofinansiranja.

- Na obuku, koja će trajati oko tri mjeseca, mogu da se prijave i zaposleni koji žele da postanu profesionalni vozači. Nadam se da će svi koji prođu obuku ostati da rade u Srpskoj. Mi ne možemo uticati ni na koga da nakon završene obuke ne ode u inostranstvo i traži posao - rekao je sekretar Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović.

Prevoznici ističu da im hronično nedostaje vozača i da svakim danom strahuju da bi neko od zaposlenih mogao da napusti posao.

- Vozača nedostaje cijeloj Evropi, a ovaj problem kod nas dobio je na snazi naročito u posljednjih godinu. Vozači odlaze u Njemačku i Sloveniju jer su tamo veće plate. Naši prevoznici traže ovaj kadar i iz tog razloga idemo u ove projekte obuke. Nama trenutno nedostaje desetak vozača i stalno nam je raspisan javni poziv za radnu snagu - kazao je direktor banjalučkog “Autoprevoza” Dejan Mijić i dodao da treba tražiti način za povećanje plate kako bi motivisali vozače da ne odlaze u inostranstvo.

Zavod za zapošljavanje RS, pored ovog programa Privredne komore, sprovodi program prekvalifikacije lica koja su na birou, a data im je mogućnost da steknu i zvanje profesionalnog vozača. Oni koji prođu besplatnu obuku obavezni su da ostanu da određeni period rade kod poslodavca u RS.

Edukativni centar

Privredna komora RS uspostavila je i edukativni centar s ciljem rješavanja problema nedostatka kvalifikovane radne snage na tržištu rada.

Edukativni centar baviće se obrazovanjem odraslih kako bi bili osposobljeni za profesionalnog vozača, CNC programera, operater na CNC mašinama za obradu metala, metalostrugara, bravara, zavarivača, šivača, modelara obuće, pekara i druge poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana