Počinje izgradnja roditeljske kuće

Dragana Keleč
Počinje izgradnja roditeljske kuće

Banjaluka - Izgradnja prve roditeljske kuće u Srpskoj, namijenjene djeci koja se liječe od malignih bolesti počinje ovog mjeseca u Banjaluci.

Prikupljena je sva neophodna dokumentacija za dobijanje građevinske dozvole, tako da prvi radovi i izgradnja temelja kreće već za nekoliko dana.

Sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić ističe da su izuzetno srećni što napokon počinje gradnja. Kaže da je na tenderu za najpovoljnijeg izvođača radova izabrana firma "Projekt inženjering" iz Trna i da očekuju da će radovi teći bez problema.

- Ovaj objekat je od višestrukog značaja. Roditelji oboljelih mališana neće više morati da plaćaju kirije u Banjaluci, dok se njihova djeca budu liječila u Univerzitetskom kliničkom centru RS - istakla je Berićeva.

Za izgradnju kuće obezbijeđeno je 850.000 maraka, zahvaljujući velikom broju humanitarnih akcija, čija je realizacija započeta zahvaljujući podršci predsjednika RS Milorada Dodika, koji je krajem prošle godine organizovao i donatorsko veče, gdje je prikupljena najveća novčana suma.

Sav prikupljeni novac nalazi se na računu udruženja "Iskra", koje će i da vodi brigu o dinamici radova.

- Roditeljsku kuću trebalo bi da čini sedam apartmana, kuhinja i trpezarija, dnevni boravak i igraonica, te kreativne radionice, u okviru kojih će biti uključeni i razgovori sa psihologom. Oni će mališanima i njihovim roditeljima pomoći da prebrode sve teške trenutke tokom liječenja - istakla je Berićeva.

Dodala je da je idejni projekat i sve konsalting usluge za pribavljanje projektne dokumentacije za izgradnju roditeljske kuće besplatno uradio Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija RS.

- Mnogo dobrih ljudi, firmi i preduzeća odazvalo se kako bi ovaj projekat bio uspješno realizovan - kazala je Berićeva.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS od malignih bolesti trenutno se liječi 20 mališana, dok je 35 djece u fazi "održavanja", odnosno kod kuće uzimaju citostatike u vidu tableta. Roditeljska kuća će biti građena u okviru Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Roditeljska kuća biće izgrađena u okviru Univerzitetskog kliničkog centra RS i treba da ima:

- sedam apartmana,

- kuhinja i trpezarija,

- dnevni boravak i igraonica,

- prostorije za kreativne radionice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana