Почетници за воланом најмање гријеше

Анита Јанковић-Речевић
Почетници за воланом најмање гријеше

Бањалука - Возачи који имају до двије године искуства у вожњи проузроковали су лани 7,43 одсто саобраћајних несрећа на путевима Српске, што је, тврде у појединим ауто-школама, јасан показатељ да је обука кандидата квалитетна те да је покушај поскупљења обуке потпуно неоправдан.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС и власник бањалучке Ауто-школе “Мир” Миленко Јаћимовић каже да подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС показују да су од 10.369 саобраћајних несрећа, колико се догодило прошле године у Српској, 770 проузроковали  возачи који су имали до двије године возачког стажа.

Слична ситуација била је и 2017. године, када су, од укупно 9.638 саобраћајки, “млади” возачи скривили 743. Посматрано по старосној структури, из докумената је видљиво да су за највећи број саобраћајки, чак 2.374, одговорни возачи од 21 до 30 година старости, а у стопу их прате они у четвртој деценији живота, који су били криви за 2.285 несрећа.

Јаћимовић каже да ти подаци МУП-а показују да није оправдано дуго најављивано поскупљење обуке за будуће возаче које су надлежни у БиХ правдали злоупотребом законских прописа од ауто-школа и спуштањем цијена науштрб броја часова, чије се смањење негативно одражава на квалитет.      

- Број саобраћајки које су проузроковали “млади” возачи је на нивоу статистичке грешке. Подаци са терена доказују да је јавност обмањивана тврдњама да је обука лоша - рекао је Јаћимовић.

Он сматра да, ако надлежни желе истрајати у причи да је обука неквалитетна, треба да спроведу анализе које ће то и потврдити.

- Не постоји анализа која показује да ће енормно поскупљење дати бољи квалитет обуке. То је само интерес појединих ауто-кућа које желе да угасе конкуренцију - категоричан је Јаћимовић. 

Инжењер саобраћаја и власник бањалучке Ауто-школе “Врбас” Синиша Радошевић тврди да обука кандидата никада није била боља.

- Томе у прилог иде тај проценат од око седам одсто несрећа које су скривили “млади” возачи. Тачно је да је поскупљење обуке неопходно због раста цијена горива, али реална цијена часа за “Б” категорију била би 20, а не 35 КМ, колико се спомиње - рекао је Радошевић.

Министарство финансија и трезора БиХ зауставило је за сада поскупљење обуке за возаче јер нацрт одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче не садржи потребне анализе.

Прогнозе

Према прогнозама Миленка Јаћимовића, уколико прича о поскупљењу буде спроведена у дјело, већ у првој години доћи ће до драстичног пада броја кандидата, као и до затварања ауто-школа и гашења радних мјеста.

- Највећи удар осјетиће превозничке фирме, које и овако муку муче са недостатком возача - додао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана