Почео пријем докумената за упис у средње школе

Срна
Почео пријем докумената за упис у средње школе

Бањалука - Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе у Републици Српској почиње данас, а конкурсом је планирано да у први разред у школској 2019/2020. години буде уписано 10.550 ученика.

Ученици ће бити уписивани у два уписна рока - од 10. до 21. јуна и од 1. до 12. јула, саопштено је данас из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Пријем докумената за упис у средње четворогодишње школе у јунском року трајаће данас и сутра за ученике који имају 60 и више бодова, а резултати ће бити објављени у четвртак, 13. јуна, на огласној табли школе.

Ученици који имају мање од 60 бодова документе за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе могу да предају од 17. до 19. јуна, а резултати уписа биће објављени 21. јуна на огласној табли школе.

У јулском уписном року пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 1. и трајаће до 3. јула, а резултати ће бити објављени 5. јула на огласној табли школе.

У Министарству просвјете и културе наводе да се кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују од 8. до 12. јула, односно на смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама у којима има слободног мјеста.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јунском уписном року почиње 10. и завршава се 11. јуна.

Посебни испит у јунском уписном року кандидати полажу 13. и 14. јуна, а резултати ће бити саопштени 15. јуна.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јулском року биће омогућен 1. и 2. јула.

Посебни испит у јулском уписном року кандидати полажу 4. и 5. јула, а резултати ће им бити саопштени 6. јула.

Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање од 8. до 12. јула уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста.

Кандидати се бодују на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који конкуришу, као и за упис у умјетничке школе, те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа, а лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју до навршене 21 године.

Испуњавање услова кандидати доказују оригиналним свједочанствима о завршеним разредима основне школе и изводом из матичне књиге рођених.

Приликом уписа ученици подносе пријаву за упис, оригинално свједочанство о завршеној основној школи, односно нострификовано свједочанство или потврду о поднесеном захтјеву за нострификацију, извод из матичне књиге рођених, диплому “Вук Стефановић Караџић”, диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења и адресирани коверат са именом, презименом и адресом кандидата који се пријављује на конкурс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана