Почела »сјеча« директора у »Шумама РС«

Марина Чигоја
Почела »сјеча« директора у »Шумама РС«

Бањалука - Директори шумских газдинстава "Зеленгора" из Калиновика и "Бирач" из Власенице смијењени су због лоших пословних резултата, а из "Шума РС" су поручили да је то само почетак "сјече" неуспјешног кадра и да смјене могу очекивати одговорни у газдинствима и управи овог јавног предузећа.

Нови директор Шумског газдинства "Зеленгора" умјесто Зорана Шупете биће Слободан Шкобић, који је до сада био технички директор у том газдинству. Самојка Палангетића ће на челу Шумског газдинства "Бирач" наслиједити Раденко Лукић из Добоја. Шупета ће већ данас напустити директорску фотељу, док ће Палангетићу рјешење о смјени бити уручено у понедјељак.

Помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић рекао је јуче на конференцији за новинаре, на којој је представио приједлог мјера за редефинисање организационо-економске и кадровске позиције "Шума РС", да су у складу са овим мјерама у наредном периоду планиране значајније кадровске промјене у овом јавном предузећу.

- Већ данас иде смјена директора Шумског газдинства "Бирач", а у понедјељак директора "Зеленгоре". Разлог за то је лоше пословање у прошлој години и негативни трендови у пословању тих газдинстава у првом овогодишњем кварталу. Ово је уједно почетак реформских процеса, а врло брзо се очекују и смјене у управи и Надзорном одбору "Шума РС". Једини критеријум који ће бити узиман у обзир су резултати пословања - казао је Зубић.

Он није хтио да прецизира коме пријети смјена, ни да ли је међу њима и вршилац дужности директора "Шума" Драган Грабовац.

- Управа у којој се очекују смјене подразумијева пет извршних директора на челу са директором - остао је тајанствен Зубић.

У прошлој години негативно је пословало девет шумских газдинстава, а приликом представљања тих резултата из управе "Шума" су најавили смјене свих руководилаца у губиташима ако на крају првог полугодишта 2015. не буду пословали позитивно.

Вршилац дужности извршног директора за правне, кадровске и опште послове "Шума РС" Војислав Марић казао је да је управа крајем прошле седмице донијела одлуку да смијени директоре газдинстава у којима је ситуација катастрофална.

- Та газдинства су исказала негативан резултат на крају 2014, а нису поправили пословање ни у овој години, тако да морамо да предузмемо хитне мјере за консолидацију - казао је Марић.

Истакао је да су ове смјене у складу са програмом мјера за редефинисање организационо-економске и кадровске позиције "Шума РС" и да су два газдинства чији су директори смијењени "маркирана" у том програму.

- Ако на крају првог полугодишта не буде побољшања, биће смијењени директори и у осталим газдинствима која су негативно пословала у прошлој години. Полугодишње извјештаје очекујемо крајем јула - казао је он.

Међу мјерама за редефинисање организационо-економске и кадровске позиције "Шума РС", које је усвојила Влада РС, су израда јединственог правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, утврђивање положајне ренте и категоризације шумских газдинстава, успостављање строге финансијске консолидације предузећа наплатом потраживања и благовременим измиривањем обавеза и доношење акционог плана за сузбијање нелегалних радњи у шумарству.

Вишак радника

О вишку радника у "Шумама РС" Горан Зубић је рекао да не постоје прецизни подаци, али да сигурно има прекобројних.

- Планиране су мјере за упошљавање вишка радника увођењем нових производа, као што је коришћење дрвне биомасе, плантажни узгој, сакупљање споредних производа шумарства, али и пензионисање - рекао је Зубић и додао да је просјечна нето плата у "Шумама" лани била 697 КМ.

Казао је да је репрограмом ријешен проблем пореског дуга "Шума", који се односи на обавезу овог предузећа да исплаћује накнаде општинама.

 

Шумска газдинства која су пословала са губитком у 2014. години

"Јахорина" Пале 1,21 милион

"Бирач" Власеница 918.019

"Ботин" Невесиње 644.225

"Панос" Вишеград 527.312

"Добој" Добој 205.378

"Мајевица" Лопаре 198.562

"Зеленгора" Калиновик 129.949

"Врбања" Котор Варош 129.921

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана