Počela nova školska godina

Agencije
Počela nova školska godina

Banjaluka - U Republici Srpskoj danas počinje nastava u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole u školskoj 2015/2016. godini.

Nastavu će pohađati oko 137.000 učenika u osnovnim i srednjim školama, i to oko 94.000 u osnovnim i 43.000 u srednjim školama.

Pravilnikom o školskom kalendaru za školsku 2015/2016. godinu propisano je da nastava u prvom polugodištu bude završena 31. decembra.

Nastava u drugom polugodištu počinje 25. januara i završava se 17. juna za učenike osnovnih škola, izuzev nastave za učenike devetog razreda koja se završava 3. juna.

Kada je riječ o srednjim školama, nastava u drugom polugodištu za maturante završava se 13. maja, a za ostale učenike srednjih škola 10. juna.

Tokom prošle školske godine za sanaciju 54 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole stradale u poplavama obezbijeđeno je 12.930.538 KM iz EU programa za oporavak od poplava, a Vlada Srpske pred početak nove školske godine odobrila je i 380.000 KM za sanaciju sistema za grijanje u školama.

Vlada Republike Srpske će u novoj školskoj godini obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je predviđeno 945.300 KM.

Školama je preporučeno da organizuju dane razmjene i poklanjanja udžbenika da bi udžbenike dobili i učenici kojima roditelji nisu u mogućnosti da ih kupe.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić izjavila je za Radio Republike Srpske da je u najvećem dijelu sve spremno za početak nove školske godine, ali da određene pripreme još traju.

"Ono što se sada radi jeste sprovođenje projekata za pripremu grejne sezone. Vršimo rekonstrukcije u pojedinim osnovnim školama i očekujemo da će i to vrlo brzo biti riješeno", istakla je Kocić Ćućić.

U prvi razred osnovne škole nove godine upisano je 10.422 učenika, a u prve razrede srednjih škola upisano je 10.895 učenika.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku učenicima i roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i zaposlenima u školstvu, povodom nove školske godine.

"Dragi učenici, želim vam srećan početak nove školske godine, što bolji uspjeh u radu i sticanju novih znanja i sposobnosti. Vjerujem da ćete i u ovoj školskoj godini nizati uspjehe", navedeno je u čestitki.

Posebne riječi dobrodošlice Cvijanovićeva je uputila najmlađima, prvačićima koji će prvi put sjesti u školske klupe i otkriti novo i najljepše - đačko doba.

"Još jednom, želim vam srećan početak i uspješnu novu školsku godinu", navodi se u čestitki.

Čubrilović u osnovnoj školi "Branislav Nušić"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović posjetiće danas Osnovnu školu "Branislav Nušić" u Banjaluci, gdje će učenicima i nastavnom osoblju poželjeti srećan početak nove školske godine.

Povodom početka nove školske godine i dolaska predsjednika Narodne skupštine, učenici Osnovne škole "Branislav Nušić" organizovaće prigodnu priredbu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da će obilježavanju prvog dana nove školske godine, zajedno sa predsjednikom Narodne skupštine, u Osnovnoj školi "Branislav Nušić", prisustvovati i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović i sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana