Почела наплата путарине у Јакуповцима

Срна, Фото: В. Стојаковић
Почела наплата путарине у Јакуповцима

Лакташи - На дијелу аутопута Бањалука - Градишка, на наплатној станици "Јакуповци", данас је почела наплата путарине по цијени од двије до 10 КМ, у зависности од категорије возила, рекао је директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић.

Топић је рекао новинарима да је око 10.00 часова почела наплата путарине у Јакуповцима и додао да је за непуна два часа кроз ову наплатну станицу прошло 157 возила.

Он је додао да је, осим наплате путарине, главни приоритет безбједност саобраћаја и путника.

Топић очекује да ће предузеће "Аутопутеви Републике Српске", на основу прилива новца од наплате путарине по овим цијенама, за годину дана моћи да исплати инвестицију која је до сада уложена у ову наплатну станицу.

Према његовим ријечима, у плану је да се у идућој години настави са инвестицијом да се затвори систем наплате путарине, који би сам себе отплатио за двије године.

Када је ријеч о возачима који свакодневно путују аутопутем, Топић каже да они могу користити електронску могућност наплате путарине, која омогућава попуст од 15 одсто.

Он је навео да су од наплате путарине, као и у свим другим земљама, законски регулисано изузета возила полиције, хитне помоћи, ватрогасаца и војна возила.

На наплатној станици у Јакуповцима тренутно је у функцији отворени систем наплате путарине који подразумијева једну главну пролазну рампу у Јакуповцима, а та локација резултат је анализа, сабраних у јединственој студији о могућностима увођења путарина и дефинисања система наплате на будућој мрежи аутопутева у Републици Српској.

Кроз наплатну станицу "Јакуповци" води укупно шест саобраћајних трака на којима се услуга наплаћује стандардним, односно благајничким и електронским начином наплате путарине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана