Počela likvidacija ergele “Vučijak” Prnjavor

capital.ba
Počela likvidacija ergele “Vučijak” Prnjavor

Prnjavor – Ergela “Vučijak” iz Prnjavora biće ugašena, devet godina nakon što je njenu imovinu kupila Vlada Republike Srpske i osnovala Javnu ustanovu, odnosno novu Ergelu “Vučijak”.

Okružni privredni sud u Banaluci otvorio je likvidacioni postupak nad akcionarskim društvom “Vučijak” Prnjavor, a za likvidacionog upravnika imenovan je Žarko Janković.

Povjeriocima je ostavljen rok do 16. febuara da prijave sudu svoj potraživanja.

“Povjerioci su dužni uplatiti taksu za prijavu potraživanja u iznosu od jedan odsto od vrijednosti potraživanja, s tim da taksa ne može biti manja od 50 KM, niti veća od 10.000 KM”, naveo je sud.

Pozivaju se i dužnici da svoje dugove prema “Vučijaku” izmire bez odlaganja.

“Ročište za ispitivanje potraživanja određuje se za 20. februar u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci”, naveo je sud.

Likvidacioni upravnik Žarko Janković za portal Capital kaže da je riječ o likvidaciji bivšeg preduzeća čiju je imovinu kupila Vlada.

“Preduzeće “Vučijak” će biti ugašeno kao pravni subjekt, a Javna ustanova, Ergela “Vučijak”, će nastaviti da obavlja istu djelatnost, uzgoj lipicanerskih konja. Ako bude povjerilaca nadam se da će osnivač da izmiri te obaveze. Koliko znam nema obaveza prema Poreskoj upravi RS i Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Vidjeću još s knjigovođom, nismo sve račune sravnili. Moram sačekati da vidim ima li prijava povjerilaca”, rekao je Janković.

Prema podacima sa Banjalučke berze, “Vučijak” je 2017. godinu završio u minusu od preko 300.000 KM, dok je JU “Vučijak” te godine imala nešto više od 50.000 KM dobiti.

Transfer JU “Vučijak” iz Budžeta RS ove godine iznosi 400.000 KM.

Ergela “Vučijak” je osnovana 1946. godine. Bila je u vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA. Od 1990. godine do danas vlasnička struktura se mijenjala četiri puta.

Vlasnik ergele u februaru 2010. godine postala je Vlada RS, koja je za nju platila milion maraka, ali je pravo rukovođenja dobila tek 2015. godine, nakon završetka stečajnog postupka. Zastoj je prouzrokovao spor zbog parcele površine od 70 dunuma, na koju je pravo polagalo i preduzeće „Ratar”, koje je izgubilo sudski spor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana