Почела јагма за дрвима широм РС

Милијана Латиновић, дописници
Почела јагма за дрвима широм РС

Бањалука - Сезона гријања у Српској само што није почела, а многи домаћини увелико набављају дрва, угаљ и остале енергенте за огрев.

Становници РС најчешће купују петнаестак метара огревног дрвета како би презимили у топлим домовима, а цијена по метру кубном креће се од 50 до 70 марака.

Продавци дрва на подручју бањалучке регије кажу да до сировине тешко долазе и да је потражња велика.

- Имам сталне муштерије које сваке године купују дрва код мене, али нема довољно сировине да испоручим онолико колико људи траже - каже продавац из Бањалуке Јовица П.

У бањалучком предузећу "Лана експорт импорт" кажу да је потражња за дрвима велика, а заинтересованих има и за куповину пелета.

- Једна палета цијепаног дрвета у којој се налази око 1,7 метара кубних кошта 160 марака - рекли су у овом предузећу и додали да је све више становника који за огрев набављају пелет који кошта 270 марака за тону.

Продавци огрева у Градишци истичу да је за метар кубни дрва потребно издвојити између 50 и 65 марака, те да су цијене остале на нивоу прошлогодишњих.

- Нисмо задовољни потражњом. Изгледа да сви чекају посљедњи час да купе огрев. Сада нудимо такозвани "паприкаш", односно отпад са пилане, а три метра овог огрева коштају 130 КМ - кажу продавци.

Бојан Јанковић из Градишке није желио да уђе у зиму са хладним радијаторима, па је већ одавно набавио огрев чиме је  успио да уштеди нешто новца.

- Припремио сам огрев још прије мјесец. Тад сам плаћао око 50 марака по метру, јер како се зима примиче, и дрва су скупља - рекао је Јанковић.

И становници Братунца и Сребренице не сједе скрштених руку, па се ових дана испред многих кућа могу видјети вриједни домаћини како ситне тешке цјепанице. За метар огрева издвајају од 50 до 60 марака. Директор сребреничког предузећа за производњу пелета ЕКО-М Славко Стојановић каже да је велика потражња и за пелетом.

- Тона пелета кошта 260 КМ, а на испоруку становници чекају десетак дана - рекао је Стојановић.

Пензионер Славко Петковић из Српца каже да је за његово домаћинство најекономичније гријање на дрво.

- Не размишљам о набавци котла на пелет, док је гријање на струју поготово скупо. Често набављам дрво путем Шумске управе која даје попуст за пензионере и потрошим петнаестак метара у просјеку по гријној сезони - казао је Петковић.

За метар дрвета Српчани издвајају од 50 до 60, а утовар се плаћа додатно четири марке по метру. Фочаци дрва за огрев углавном набављају у Шумском газдинству "Маглић", за шта издвајају од 45 до 55 КМ без ПДВ-а или код дрвопрерађивача по цијени од 60 до 70 марака.

Дрва на рате

У шумским газдинствима широм РС нуде могућност куповине огревног дрвета на рате.

- Цијена метра кубног трупаца без превоза је 69,85 док се метарско дрво продаје по цијени од 58,50 КМ. Пензионерима и синдикалним организацијама омогућена је отплата у мјесечним ратама - казали су у Шумском газдинству "Дрина" које газдује шумама на подручју Сребренице и Братунца.

Цијена метра кубног дрвета у Шумској управи у Српцу износи 34 за прву и 23 марке за другу класу без ПДВ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана