Почела исплата пензија за април

Агенције
Почела исплата пензија за април

Бијељина - Исплата пензија за април почела је данас у Републици Српској и биће завршена у наредна три дана, рекао је новинарима директор Фонда пензијско-инвлидског осигурања Српске Младен Милић, преносе агенције.

- Исплатом је обухваћено 232.912 корисника права, од чега у Српској 193.198 корисника, а ван Српске 39.714 - рекао је Милић.

За исплату пензије за април потребно је 70,7 милиона КМ у нето, односно 72,5 милиона КМ у бруто износу.

Приходи по основу доприноса за пензијско-инвалидско осигурање у априлу износили су 55,45 милиона КМ.

Из буџета Српске Фонду је дозначено 13,16 милиона КМ.

Просјечна пензија за април износи 311,08 КМ и представља 38,2 одсто просјечне плате у Српској и за девет КМ је мања него у децембру 2011. због поновног одређивања пензије.

Најнижа пензија и највиша остају на истом нивоу и износе 160 КМ, односно 1.572 КМ.

Милић је нагласио да је због недостављања потврде о животу из права привремено искључено 745 корисника, због недостављања јединственог матичног броја 56 корисника, док је због двојног статуса запосленог и корисника права искључено 238 корисника, што је, како је напоменуо, у складу са Законом о пензијско-инвалидском осигурању Српске.

Укупан број корисника у априлу у односу на март већи је за 276 корисника, а у односу на децембар 2011. године и даље је мањи за 231 корисника.

- У укупној структури према врстама права, старосне пензије учествују са 49,4 одсто, породичне са 32,8 одсто, инвалидске са 17,7 одсто и остала права са 0,17 одсто. Осим активних корисника пензије, у исплату за април укључено је и 388 корисника осталих права - на новчану накнаду за тјелесно оштећење и накнаде за туђу помоћ и његу - рекао је Милић.

Пријављено 2.349 сумњи на лажне пензије

Фонд пензијско-инвалидског осигурања РС у акцији “Стоп преварама, до пензија поштено” запримио је од краја прошле године до данас 2.349 пријава и одређен број већ је прослијеђен Министарству унутрашњих послова, рекао је директор Фонда Младен Милић.

Милић је истакао да ће у вези са овим проблемом 14. маја бити одржан састанак са представницима Управе за криминалистичке послове, гдје ће челницима Фонда ПИО бити представљени досадашњи резултати истраге.

- Заједнички ћемо се договорити за даљи наступ да се не бисмо у неким стварима преклапали - рекао је Милић.

Према његовим ријечима, из исплате априлске пензије искључено је 12 корисника права.

Саопштивши њихова имена, он је додао да је ријеч о корисницима инвалидске пензије који су истовремено имали заснован радни однос у претходном периоду, па и данас.

Ових 12 корисника је претходно оцијењено да су радно неспособни.

Милић је рекао да је из априлске пензије искључен и 21 студент, корисник породичне пензије који нису завршетком студија одјавили своје право у Фонду ПИО Српске.

- Школовање су завршили, али нису престали достављати потврде о редовном школовању - рекао је Милић и додао да је након провјере на само четири факултета у Бијељини уочен 21 бесправни корисник.

Фонд ПИО Српске има укупно 4.513 корисника права из реда студената.

- Сарадња са факултетима била је ефикасна и коректна. У наредном периоду наћи ћемо начин да будемо увезани са свим вискообразовним институцијама у Српској и ван ње, а има их преко 80, ради спречавања ове појаве - рекао је Милић и навео да је досад преконтролисано 300 студената, те да ће ова акција бити настављена на свим факултетима.

Он је упозорио да ће, у складу са законом, морати бити враћена сва средстава стечена на нелегалан начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана