Po zaštitnu injekciju moraju preko granice

M. L.
Po zaštitnu injekciju moraju preko granice

Banjaluka - Nestašica injekcija RhoGAM u apotekama širom Srpske i FBiH zabrinula je porodilje sa Rh negativnom krvnom grupom, jer bi im u slučaju da ovu injekciju ne prime najkasnije 72 časa nakon poroda, druga trudnoća bila veoma rizična.

Banjalučanka Sandra S. kaže da je ovaj lijek primila prije dvije sedmice, nakon prekida trudnoće.

- Injekciju sam morala sama kupiti, nakon komplikacija koje su dovele do prekida trudnoće, a s obzirom na to da sam na preglede išla u privatnu kliniku. U našim apotekama ih nije bilo, pa mi je sestra kupila u Beogradu - rekla je ova Banjalučanka.

U apotekama širom RS kažu da već duže od mjesec nemaju ovu injekciju, a u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu da je poremećaj u snabdijevanju tržišta BiH posljedica globalne nestašice imunoglobulina, koji je sastavni dio lijeka.

- Nosioci dozvola očekuju stabilizaciju u snabdijevanju ovim lijekom u skorijoj budućnosti - ističu u Agenciji.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se ova injekcija nalazi na bolničkoj listi lijekova Fonda, te da je žene besplatno dobijaju u bolnicama.

- Sa dobavljačem imamo ugovor koji vrijedi do kraja godine. Međutim, prema informacijama od dobavljača, postoji problem u vezi sa nabavkom ovog lijeka, odnosno proizvodnjom, ali očekuje se da će u narednom mjesecu isporuka lijeka bolnicama biti nastavljena - rekli su u Fondu zdravstva.

Glavna sestra u porodilištu u bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” Cica Novaković kaže da imaju tri ove injekcije.

- Bilo je ranije slučajeva da porodica porodilje injekcije nabavlja u Srbiji jer ih kod nas nije bilo. Za sada imamo toliko na stanju, nadam se da će se situacija popraviti - rekla je Novakovićeva i dodala da su od početka godine obavili 500 poroda.

Dovoljne količine injekcije RhoGAM trenutno imaju i u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” kao i u bolnici u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana