По лијек ноћу путују из Градишке у Бањалуку

nezavisne.com
По лијек ноћу путују из Градишке у Бањалуку

Бањалука, Приједор - Иако драгстора и пекара с радним временом од 24 часа има на сваком ћошку, дежурних апотека у Републици Српској има само три, па се тако, на примјер, грађани из Новог Града, Приједора и Градишке морају у по ноћи упутити у Бањалуку ако им хитно треба неки лијек.

Један пензионер из Градишке каже да би дежурна апотека добро дошла овој општини јер има доста болесне популације, посебно оне старије и често им зафали ноћу медикамент да лакше дочекају јутро.

Тако мисле и у Палама, те наводе примјере за то.

"Једном је у току ноћи мом дјетету од само годину и шест мјесеци било лоше, имао је високу температуру коју нисам успјела да спустим на алтернативни начин. Бдила сам над њим све док се прва апотека ујутру није отворила", прича мајка из Пала.

Она сматра да би у Палама требало отворити дежурну апотеку.

"'Моја апотека' је једина апотека у Републици Српској која има дежурне апотеке, и то у Бањалуци, Бијељини и Добоју. У плану пословања за наредни период није предвиђено отварање нових дежурних апотека. У случају исказивања реалне потребе за дежурство апотеке у општинама у којима послујемо, спремни смо извршити елаборацију друштвено-економске оправданости наведене опције", наводи Данијел Лукић, извршни менаџер ове здравствене установе.

Како појашњава Рада Амиџић, предсједница Фармацеутског друштва Републике Српске, кроз разговор с колегама, увидјели су да и те како има потребе да се уведе већи број дежурних апотека по регијама, а не да буде само једна.

"И из Модриче, Станара, Дервенте морају ићи у апотеку у Добој када је некоме из околних мјеста хитно потребан лијек. За овај проблем би требало да се побрину локалне заједнице", сматра Амиџићева.

Апотекари из Лакташа нам потврђују да нема дежурне апотеке која ради у вечерњим часовима, те да једино недјељом до пола осам увече ради "Хемолек" у склопу Дома здравља Лакташи.

Према ријечима апотекарке из Градске апотеке Приједор, њихово радно вријеме је радним данима до 17, а недјељом до 16 часова, те ако је некоме потребан лијек током нерадних дана, мора се упутити у "Моју апотеку" у Бањалуци.

Ово су за "Независне" потврдили и из апотеке "Бети" у Палама.

"Истина је да у Палама нема дежурне апотеке и да наши грађани морају да иду у Сарајево, јер је нема чак ни у Источном Сарајеву", наводе из ове апотеке.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС истичу да је рад апотека прописан Законом о апотекарској дјелатности, којим је регулисано да се у вријеме када апотека не ради мора обезбиједити континуирано снабдијевање лијековима путем дежурства или приправности у ноћним часовима, недјељом и празницима.

"Истим законом прописано је да је јединица локалне самоуправе дужна да обезбиједи континуирано снабдијевање лијековима и медицинским средствима, у складу с потребама локалне јединице, путем дежурства или приправности у најмање једној апотеци", наводе из Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана