Пљуште жалбе због судова и дискриминације

Цвија Мркоњић
Пљуште жалбе због судова и дискриминације

Бањалука - Кршење права дјетета или радника, дискриминација, непоступање судова, недобијање пензије и лоше поступање полиције разлози су због којих су грађани најчешће тражили помоћ Омбудсмана за људска права БиХ.

Овој институцији у 2015. години обратило се чак 12.876 становника БиХ, а утврђивање кршења људских права вршено је у 2.966 случајева. Највише жалби односило се на непоступање судова, док је најмање жалби уложено због неостваривања социјалне заштите. Суграђани су имали проблема и са приступом информацијама, те имовинско- правним односима.

- Годишњи извјештај Омбудсмана за прошлу годину, који ће садржати конкретне податке о начинима и облицима кршења људских права у току прошле године тренутно је у изради - појаснили су у овој институцији.

Према њиховим ријечима до сада нису имали необичне захтјеве грађана, али су истакли да је претходних година било случајева да се житељи БиХ жале на непоступање органа власти у другим државама.

- То говори да грађани имају повјерења у нас, а ми смо у тим случајевима контактирали са колегама из тих држава и то највише са онима у Хрватској, Србији, Италији и Турској - казали су у Омбудсману.

Важно је нагласити да се овој институцији може обратити свако физичко и правно лице без обзира на држављанство, расу, пол, вјерску и националну припадност.

- Жалба неће проузроковати никакве кривичне, дисциплинске или било какве друге санкције по њеног подносиоца - истичу у Омбудсману за људска права БиХ и додају да је њихов рад бесплатан и не захтијева помоћ савјетника или адвоката.

Тридесетједногодишња Анђела Р. истиче да је више пута до сада сматрала да су јој прекршена основна људска права, али се није охрабрила да тражи помоћ.

- Мислим да нисмо довољно информисани о томе на који начин остварујемо права нити ко нам и на који начин може помоћи - казала је ова продавачица додајући и да увијек страхује да би јој се жалба могла обити о главу.

Надлежност 

У Омбудсману за заштиту људских права БиХ су нагласили да они не мијењају одлуке јавних органа власти, нити преузимају улогу органа који поступају по жалби, такође се не могу мијешати у судске одлуке.

- Не заступамо подносиоце жалби пред јавним органима, не пишемо поднеске или жалбе у њихово име. Не можемо ни додијелити надокнаду за утврђене повреде људских права - нагласили су у овој институцији.

Разлог                                     Број жалби у 2015.

(Не)поступање судова                     603

Поступање органа управе                        403

Кршење права радника                            288

Приступ информацијама                          223

Имовинско-правни односи              206

(Не)остваривање пензије                           188

Дискриминација                              155

Права дјетета                                             145

Рад и поступање полиције                        135

(Не)остваривање социјалне заштите        100

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана